Choré deti trávia ostreľovanie Kyjeva v suteréne nemocnice
04 | 03 | 2022 I Diana zaťková

Ako sa ruský útok na Kyjev zintenzívňuje, niektorí z najzraniteľnejších obyvateľov mesta nemôžu odísť. Choré deti sa preto presunuli do suterénu nemocnice v Kyjeve. A ostreľovanie naďalej pokračuje. Téme sa venuje CNN.

Odísť nemôžu

Pre najväčšiu detskú nemocnicu v ukrajinskom hlavnom meste neprichádza do úvahy zatvorenie. A to ani za zvuku ťažkých bojov a ostreľovania vonku. 

Deti, ktoré sú príliš choré na premiestnenie, boli presunuté do suterénu pre prípad, že by sa znovu začalo bombardovanie. V podzemnej chodbe, kde zostal aj vyčerpaný personál, sa lieči asi 10 pacientov.

Jednou z pacientok je aj 3-mesačná Milena, ktorá má nádor na mozgu. Jej matka Sonia pre CNN povedala, že posledných sedem nocí, keď sa bombový útok priblížil, spala na podlahe vedľa Mileny.

"Musíme zostať v podzemí a nevieme, ako dlho," povedala. "Som tu v nemocnici sama a môj manžel je doma s mojím druhým dieťaťom." Povedala, že je taká vystresovaná, že nemôže dojčiť a teraz kŕmi svoju dcéru umelým mliekom.
Koniec v nedohľadne

Zdroje sú pomaly vyčerpané, keďže nemocnice riešia úrazy – takže niektorí rodičia zasiahli, aby pomohli pri starostlivosti o ďalšie deti v pivnici. Nepodstatné zákroky sú teraz pozastavené. 

Keď CNN navštívila nemocnicu, jednému 11-ročnému chlapcovi akurát museli odstrániť stehy – ale riziko infekcie je príliš vysoké.

Bez jasného konca v nedohľadne je pre mnohé rodiny tu jediným zábleskom nádeje evakuácia. Vo štvrtok sa ukrajinská a ruská delegácia stretli v Bielorusku na ďalšom kole rokovaní, kde sa dohodli na poskytnutí humanitárnych koridorov pre civilistov a možnom dočasnom prímerí v oblastiach, kde prebieha evakuácia.

Ukrajinské jednotky pokračujú v defenzíve vo všetkých smeroch – súhrn bojov
„Ozbrojené sily Ukrajiny (AFU) naďalej bránia a držia svoje pozície vo všetkých smeroch,“ informuje Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny. Uvádza ukrajinský Interfax. Bieloruské vojská pripravené na hraniciach Pripomíname, „že na území... Čítať ďalej
04 | 03 | 2022 | Rasťo Ekkert

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik