Česi môžu beztrestne vyraziť do bojov na Ukrajine
04 | 03 | 2022 I Diana Zaťková

Česi sa môžu zapojiť do bojov na Ukrajine. Fiala a Zeman im garantujú beztrestnosť, informuje český Blesk.

O situácii na Ukrajine napadnutej ruskými vojskami a českom postoji ku konfliktu rokoval prezident Miloš Zeman s premiérom Petrom Fialom (ODS). Zhodli sa na tom, že Česi, ktorí budú chcieť bojovať po boku Ukrajincov, nebudú nijako trestaní, obaja im garantujú beztrestnosť.

Uviedol, že nie je možné dať kolektívnu možnosť odísť do vojny za hranicami a že vzhľadom na počet žiadostí nie je možné záujemcom ani poskytnúť individuálne schválenie.

Fiala chcel schôdzkou, ktorá bola pôvodne plánovaná ako pravidelné stretnutie, tiež ukázať jednotu českej politickej scény v zložitej dobe.

Prezident a premiér garantujú Čechom, ktorí vyrazia na Ukrajinu, abolíciu. Podpisovať jednotlivé výnimky je podľa Fialu nereálne. „Dohodli sme sa, že môžeme garantovať beztrestnosť formou abolície prezidenta s mojou kontrasignáciou,“ povedal Fiala.

Zákon totiž zakazuje Čechom bojovať v radoch cudzej armády. Abolícia sa týka výhradne tých, ktorí budú bojovať na strane Ukrajiny. Podľa informácií hradu a ministerstva obrany má o výnimku záujem zopár stoviek ľudí.

Zeman podľa premiéra ocenil postup vlády pri vojenskej aj humanitárnej pomoci bojujúcej Ukrajine aj to, čo robí, aby zvládla prílev utečencov.

Jadrová hrozba pre Európu
Minister energetiky ukrajiny, „strieľať do jadrovej elektrárne, alebo sa ho pokúšať zmocniť je barbarstvo, ktoré ohrozuje jadrovú bezpečnosť celého sveta.“ Píše agentúra Interfax, na základe útokov na najväčšiu ukrajinskú jadrovú elektráreň. Je to... Čítať ďalej
04 | 03 | 2022 | Rasťo Ekkert

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik