Brífing ÚKS: Vyhlásenie Romana Mikulca k situácii utečeneckej krízy na Slovensku
04 | 03 | 2022 I Emanuel Orban

Videoportál denníka Pravda prináša vyjadrenia ministra vnútra SR Romana Mikulca k aktuálnej situácii na ukrajinsko-slovenských hraniciach. Kvôli danej veci zasadal aj Ústredný krízový štáb. Prinášame závery rokovania-brífingu. 

Pomoc Ukrajine ako nášmu blízkemu susedovi 

Na úvod Mikulec naznačil, že sa snažia ako politici v maximálnej miere pomôcť ľudom, ktorí utekajú pred vojnou na Ukrajine. Zmienil sa taktiež aj o zriadení pracovnej skupiny zameranej na koordináciu činností(ide o nadrezortnú skupinu), ktorá súvisí s východnou hranicou v Sobranciach. V prejave nás Mikulec oboznámil s dôležitými faktmi: "Do dnešného dňa prešlo hranicou z Ukrajiny na Slovensko vyše 90 000 ľudí. Samozrejme drvivá väčšina vyše 86 % sú Ukrajinci a ich rodinní príslušníci. Viete veľmi dobre, že v mnohých prípadoch sú to matky s deťmi." V súvislosti so zavedením legislatívy od 1. marca 2022 Slovensko kvôli azylu vybavilo až 1200 žiadostí. Mikulec nevylúčil, že v blízkej budúcnosti budú potrebovať pomoc aj zranení ľudia z bojového frontu. Ocenil aj princíp solidárnej pomoci Ukrajine zo strany Slovenska: "Európska únia je spojená viac ako kedykoľvek inokedy a chceme všetci pomôcť Ukrajine zvládnuť túto situáciu. Ukrajinci bojujú nielen za svoju slobodu, ale aj za slobodu nás všetkých."

Odkaz konšpirátorom 

Minister vnútra Roman Mikulec si nedal servítku pred ústa aj na margo niektorých tvrdení aj z radov politikov, ktoré súvisia  so spochybnením útoku Ruska na Ukrajinu: "Je to absolútny cynizmus a hyenizmus, pretože reálne vidíme desiatky až stovky príbehov... Celý svet vyjadruje skoro podporu Ukrajine." Dotyčných ľudí vzápätí vyzýva, aby prestali podrývať autoritu štátu. 

Brífing Ústredného krízového štábu. - YouTube

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik