Biden to neriskne: USA sa zdráha obviniť Rusko z vojnových zločinov
05 | 03 | 2022 I Diana Zaťková

Ministerstvo zahraničných vecí USA poslalo naliehavú správu všetkým veľvyslanectvám USA v Európe. Podľa správy preskúmanej CNN im odporúča, aby nezdieľali tweet Veľvyslanectva USA v Kyjeve, ktorý dnes ráno označil útok Ruska na jadrovú elektráreň v Záporoží za vojnový zločin. 

Zrušte to čo najskôr!

Správa naznačuje, že vláda USA nemusí schváliť obvinenie z vojnového zločinu, ktoré vznieslo veľvyslanectvo. „Všetci – neposielajte/neretweetujte tweet veľvyslanectva Kyjeva o ostreľovaní zariadenia ako možného vojnového zločinu,“ uvádza sa v správe. "Ak ste to retweetli - zrušte to čo najskôr."

Zatiaľ čo ruské sily pokračujú v náporoch na kľúčové ukrajinské mestá, v piatok sa stala terčom útoku najväčšia jadrová elektráreň v  Záporoží . Požiar tam spočiatku vyvolal obavy z možnej nehody, ale oheň už bol uhasený. 

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu tiež uviedla, že reaktory v elektrárni sú bezpečné a neuvoľnil sa žiadny rádioaktívny materiál.

Tretie kolo rozhovorov medzi Ukrajinou a Ruskom sa môže uskutočniť 5. alebo 6. marca
"Ukrajina Rusku vôbec neverí, preto chce mať zodpovedného medzinárodného sprostredkovateľa." Poradca šéfa prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoliak uviedol, že tretie kolo rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskom by sa mohlo uskutočniť 5. alebo 6.... Čítať ďalej
04 | 03 | 2022 | Rasťo Ekkert

Kroky Ruska pozorne sledujú

Administratíva prezidenta USA Joea Bidena doteraz nepovedala, že by sa niektorá z ruských agresií na Ukrajine rovnala vojnovým zločinom. Prezident Biden povedal, že kroky Ruska pozorne sledujú.

Minister zahraničných vecí Antony Blinken dnes v Bruseli niekoľkokrát krátko vystúpil, ale nespomenul útok na ukrajinskú jadrovú elektráreň.  

USA nemajú dôvod pochybovať o ruských tvrdeniach, že ovládajú jadrovú elektráreň, uviedol v piatok vysoký predstaviteľ obrany. Ale predstaviteľ tiež povedal, že je „hlboko znepokojujúce“, že USA nevedia, ako vyzerá ruská kontrola, odbornosť tamojších ľudí a ich krátkodobé zámery.

https://www.hlavnydennik.sk/2022/03/04/trump-usa-idu-do-pekla

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik