Nech si lietajú s niečím iným, trebárs na metle
04 | 03 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Rusko prestane dodávať do Spojených štátov raketové motory v odplate za sankcie, ktoré Washington uvalil na Moskvu kvôli útoku na Ukrajinu. Oznámil šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin. Rusko sa tiež nebude starať o servis raketových motorov, ktoré už predtým predalo USA, píšu ceskenoviny.cz.

„V situácii, aká panuje teraz, nemôžeme dodávať Spojeným štátom naše najlepšie raketové motory. Nech si lietajú s niečím iným, napríklad na metle," povedal Rogozin v ruskej štátnej televízii.

Podľa Rogozina Rusko dodalo do Spojených štátov od 90-tych rokov 122 dvojkomorových raketových motorov RD-180, z ktorých 98 bolo použitých pre rakety Atlas.

Rusko už skôr oznámilo, že kvôli západným sankciám prerušuje spoluprácu s európskymi partnermi na vesmírnych štartoch z Kourou vo Francúzskej Guyane.

Ruší štarty z ruského kozmodrómu

Moskva tiež žiadala garancie od britskej spoločnosti OneWeb, že jej satelity nebudú využité na vojenské účely. OneWeb, v ktorej má podiel britská vláda, oznámila, že ruší všetky štarty z ruského kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. Väčšinu jej satelitov vyniesli na obežné dráhy ruské rakety Sojuz z kozmodrómu Vostočnyj v Rusku a z Bajkonuru, dodávajú ceskenoviny.cz.

(Medzititulok red. HD.)

Reuters: Čo sa stalo s ruskými vzdušnými silami? Americkí experti sú zmätení
Kým ruská invázia na Ukrajinu začala, predvídala americká rozviedka, že pôjde o vražedný útok, pri ktorom Moskva mobilizuje svoje jednotky a vzdušné sily tak, aby ovládla nebo nad Ukrajinou. Prvých šesť dní invázie ale týmto predpokladom... Čítať ďalej
02 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik