Vladimír Putin podpísal pre Rusov nasledovný zákaz
02 | 03 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Ruský prezident Vladimir Putin na základe dekrétu, ktorý podpísal, zakázal obyvateľom Ruska opustiť krajinu s finančnou hotovosťou v cudzej mene, ktorá by prekročila v prepočte 10.000 dolárov (približne 9000 eur). V stredu o tom informovala agentúra DPA.

Tento krok má za cieľ zabrániť odlivu finančného kapitálu po tom, čo boli na Rusko uvalené tvrdé sankcie za inváziu na Ukrajinu. Dekrét začal platiť v stredu.

DPA približuje, že mnoho ľudí v súvislosti s obavami z vyostrenia situácie odchádza aj z Ruska, pričom si zo svojich účtov masívne vyberajú peniaze. Dlhé rady pred bankomatmi v Moskve sa tvoria už niekoľko dní – niektoré z nich už nemajú k dispozícii nijakú hotovosť.

Sankcie začínajú doliehať. Na obyčajných Rusov
Vyplatenie nákladov za bývanie., platba za služby. Obyčajný nákup. Milióny Rusov začínajú pociťovať následky sankcií. Ich cieľom je potrestať krajinu za inváziu na susednú Ukrajinu. Vojna peňazí Sankcie uvalené na Rusko mnohí podľa Ta3 označujú... Čítať ďalej
02 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

Dôvodom sú západné sankcie voči ruským bankám. V dôsledku nich už prestali fungovať niektoré platby kartami v obchodoch. Viacero druhov tovaru, napríklad vína či šampanského, zdraželo o niekoľko tisíc rubľov (niekoľko desiatok eur). Keďže ruský rubeľ čelí bezprecedentnej devalvácii, ľudia sa obávajú, že pre vojnu prídu o svoje úspory. Mnohí preto nakupujú technické zariadenia, napríklad mobilné telefóny, ešte predtým, než dôjde k zvýšeniu cien a nebudú si ich môcť viac dovoliť.

Samotný Putin zdôvodnil obmedzenia vývozu cudzích mien "nepriateľskými" krokmi Spojených štátov a ďalších krajín Západu voči Rusku.

Počas noci nové útoky - Kyjev odoláva
Ruské vojská podnikli v utorok neskoro večer a v noci nové letecké a raketové útoky na ukrajinské mestá. Uvádza v najnovšej správe ukrajinská agentúra Interfax. Útoky na vojenské ciele, ale zasiahnuté boli aj civilné objekty "Ostreľovanie v... Čítať ďalej
02 | 03 | 2022 | Rasťo Ekkert

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.