Prepad ruských akcií o 98 percent
02 | 03 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Moskovská burza zostala zatvorená aj v stredu, už tretí deň po sebe. Veľkosť straty hodnoty ruských firiem však jasne ukazuje prepad ruských akcií obchodovaných v Londýne, ktoré sa v priebehu dvoch týždňov oslabili o 98 %. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Bloomberg.

Ruská centrálna banka ponechala moskovskú burzu uzavretú tretí deň po sebe. To je jej najdlhšie zavretie pre mimoriadne okolnosti od roku 1998. Týmto spôsobom sa snaží zmierniť dosah západných sankcií na domáce firmy. Ruský štátny investičný fond sa totiž pripravuje na uvoľnenie miliárd dolárov na nákup domácich akcií.

Ruskú kolónu pri jadrovej elektrárni zastavili civilisti (VIDEO)
Kolónu ruských vojakov nepustili do mesta Enerhodar a priľahlej jadrovej elektrárne jej pracovníci a miestni obyvatelia, oznámila ukrajinská agentúra Unian s odvolaním sa na hovorcu Záporožskej jadrovej elektrárne, Andrija Tuza, píšu... Čítať ďalej
02 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Akcie ruských firiem obchodovaných v zahraničí však jasne ukazujú, aký kolaps ich hodnoty spôsobili západné sankcie. V priebehu dvoch týždňov trhová hodnota 23 akcií obchodovaných v Londýne, medzi ktorými sú napríklad Gazprom PJSC, Sberbank of Russia PJSC a Rosnefť PJSC, spadla o 572 miliárd USD (515 miliárd eur).

Depozitné certifikáty (depositary receipts) Sberbank sa tento týždeň prepadli o 99 %, plynárenského koncernu Gazprom o 98 %, oceliarne Severstal PJS takmer o 100 %, a ropných spoločností Rosnefť a Lukoil o 79 %, respektíve o 99 %.

Dow Jones Russia GDR Index, ktorý sleduje 11 najväčších ruských firiem kótovaných v Londýne, v stredu stratil 81 % a od 16. februára až 98 %. (1 EUR = 1,1106 USD)

Igor Matovič: Fico má podľa neho na čele napísané iba jedno
Minister financií Igor Matovič (OĽANO) nevylučuje posilnenie obranného rozpočtu štátu. Zdôraznil však, že nakupovať v rámci armády treba zodpovedne a efektívne. V súvislosti s vojnou na Ukrajine to uviedol po stredajšom rokovaní vlády. "Na základe... Čítať ďalej
02 | 03 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.