Prečo nemusí Hnúšťa šetriť na osvetlení?
02 | 03 | 2022 I Eka Balaskova

Mnoho samospráv musí kvôli zdražovaniu energií práve na osvetlení výrazne šetriť. 

Hnúšťa je iný prípad - vedenie mesta sa poistilo včas.

Zazmluvnili ceny

"V závere minulého roka sa nám podarilo vysúťažiť a na najbližšie dva roky zazmluvniť ceny energií s prijateľným nárastom. Takže nášho mesta sa zvýšenie cien dotkne len mnimálne," vyjadril sa Roman Lebeda, primátor Hnúšte. V susednej Rimavskej Sobote pristúpili aj k opatreniu, týkajúceho sa verejného osvetlenia. Svieti každý druhý jeho bod. "K vypínaniu osvetlenia dôjde postupne, ako to technické služby budú stíhať a svetlo bude vypnuté počas celej noci," konkretizoval Jozef Tóth, zástupca primátora a pripomenul, že verejné osvetlenie nebude obmedzené v blízkosti priechodov pre chodcov a na miestach, kde by bol pohyb osôb v tme nebezpečný.

Terapeutka radí, ako komunikovať s utečencami
Mieria k nám stovky ľudí z Ukrajiny, ktorí budú mnohokrát u nás bývať. O čom sa s nimi rozprávať a ktorým témam sa radšej vyhnúť? To je téma, v ktorej radí Jolana Kusá. Kým začneme pomáhať, musíme sa na to sami pripraviť. Nevieme pomôcť... Čítať ďalej
02 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

Začali rekonštruovať.

"Verejné osvetlenie má najväčší odber energie, avšak jeho časť je zrekonštruovaná na úspornejšie zdroje energie. Postupne rekonštruujeme zvyšnú časť, čím dochádza k ďalšej úspore elektrickej energie," vysvetlil Lebeda: "Preto zatiaľ nie sme nútení pristupovať k radikálnym šetriacim opatreniam."

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.