P. Demeš: Putinovi sa už teraz podarilo rozbiť systém OSN a OBSE
02 | 03 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Útok Ruskej federácie na Ukrajinu ukázal, že Európa môže čeliť bezpečnostným hrozbám, aké boli ešte nedávno nepredstaviteľné. V diskusii v TASR TV to povedal zahraničnopolitický analytik a bývalý minister medzinárodných vzťahov Slovenskej republiky Pavol Demeš.

"Musíme si zvyknúť, že obrana sa stane súčasťou našej budúcnosti. Putinovi sa už teraz podarilo rozbiť systém OSN a OBSE. Budeme musieť nanovo konštituovať, ako bude Európa fungovať, aby si zachránila mier," povedal Demeš.

Ideológia ruskej propagandy o Ukrajine ako o štáte, ktorý vznikol historickou chybou a dnes ohrozuje ruskojazyčné obyvateľstvo, je podľa Demeša mylná, rovnako ako plány na tzv. denacifikáciu, demilitarizáciu a neutralitu tohto štátu pod gesciou Ruska. "Predstava Putina o Ukrajine je úplne scestná a nerealizovateľná," tvrdí Demeš. To však podľa neho neznamená, že Rusko hodlá svoju doktrínu zmeniť, hoci mu do budúcnosti prinesie len rastúce problémy.

Podľa ministra vnútra je zatiaľ všetko v poriadku
Slovensko má zatiaľ k dispozícii dostatok síl a prostriedkov na monitorovanie hranice s Ukrajinou. Pomáha aj 50 policajtov z Českej republiky, podporu ponúkli aj ďalšie krajiny. Pomoc z agentúry Frontex je v procese. Po stredajšom rokovaní vlády o... Čítať ďalej
02 | 03 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Od aktuálnych rokovaní ruskej a ukrajinskej delegácie Demeš výrazné pozitívne výsledky neočakáva. "Rozhovory sú z ruskej strany absolútnym blafovaním. Čo dnes hovoria diplomati alebo Lavrov, je úplne irelevantná vec," tvrdí Demeš.

NATO sa podľa neho do konfliktu na Ukrajine vojensky nezapojilo, aby nedošlo k jeho eskalácii na svetový vojnový konflikt. Je však pripravené vojensky brániť svojich členov. "NATO je obranné spoločenstvo," pripomenul Demeš. Krajiny NATO však podľa jeho slov Ukrajine bezprecedentne pomáhajú, ekonomicky, finančne, sankciami proti Ruskej federácii aj zbraňami.

"Sme si vedomí, že Ukrajinci nebojujú len za svoju suverenitu, ale aj za mierové usporiadanie tohto šialenstva, do ktorého Putin Európu vťahuje," podčiarkol Demeš.

Igor Matovič: Fico má podľa neho na čele napísané iba jedno
Minister financií Igor Matovič (OĽANO) nevylučuje posilnenie obranného rozpočtu štátu. Zdôraznil však, že nakupovať v rámci armády treba zodpovedne a efektívne. V súvislosti s vojnou na Ukrajine to uviedol po stredajšom rokovaní vlády. "Na základe... Čítať ďalej
02 | 03 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.