Na východe Slovenska pomáhajú ukrajinskí lekári
02 | 03 | 2022 I Ján Papuga

Nielen finančne, ale aj personálne podvyživené nemocnice na Slovensku by zápasili s oveľa väčšími problémami, keby sa na starostlivosti o pacientov nepodieľalo aj viac ako 500 ukrajinských lekárov. A pritom boli časy, keď u mnohých pacientov vzbudzovali veľkú nedôveru. O pôsobení ukrajinských lekárov na Spiši napísal Život.  

Veľmi dobré skúsenosti s lekármi spoza našej východnej hranice majú aj tri nemocnice skupiny Agel na Spiši. „V našich nemocniciach v Levoči, Krompachoch a Kežmarku dnes pracuje 21 ukrajinských zdravotníkov, hlavne lekárov, ktorí v týchto kritických chvíľach nielen bojujú o zdravie svojich pacientov, ale bojujú aj so strachom, s hrôzou a organizačnými záležitosťami svojich príbuzných na Ukrajine. Sme tu pre nich, stojíme na ich strane, pomáhame im, podporujeme ich aj zariaďujeme veci, ktoré sú v našich silách,“ hovorí riaditeľ týchto troch nemocníc inžinier František Lešundák.

Terapeutka radí, ako komunikovať s utečencami
Mieria k nám stovky ľudí z Ukrajiny, ktorí budú mnohokrát u nás bývať. O čom sa s nimi rozprávať a ktorým témam sa radšej vyhnúť? To je téma, v ktorej radí Jolana Kusá. Kým začneme pomáhať, musíme sa na to sami pripraviť. Nevieme pomôcť... Čítať ďalej
02 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

Rodák z Prešova, ktorý dlhodobo žije v Prahe, pred prevzatím riadenia klastra tria spišských nemocníc šéfoval niekoľkým nemocniciam v Česku a na Slovensku, predtým patril osem rokov k vrcholovému manažmentu Českých aerolínií v Prahe.

Absolventi lekárskych fakúlt sa na východ nehrnú

„Najviac lekárov z Ukrajiny – deväť, máme v krompašskej nemocnici, o jedného menej v Nemocnici dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku, v levočskom špitáli pôsobia štyria ukrajinskí lekári. Je to pre tieto nemocnice naozaj výdatná pomoc, lebo naši lekári a čerství absolventi lekárskych fakúlt sa k nám do týchto končín východného Slovenska nehrnú, aj keď sa všemožne snažíme vytvoriť im tie najlepšie podmienky v práci aj v súkromnom živote,“ pochvaľuje si Lešundák.

Nemocnice, ktorým šéfuje, zamestnávajú tisíc zdravotníkov a ďalšieho personálu a na Spiši majú široký záber, veľkú spádovú oblasť. Kežmarský okres je jediný na Slovensku, kde obyvatelia pribúdajú, v tamojšej pôrodnici pomôžu ročne na svet tisícke novonarodeniatok. V týchto troch nemocniciach vítajú s otvorenou náručou každú pomocnú ruku.

Sankcie začínajú doliehať. Na obyčajných Rusov
Vyplatenie nákladov za bývanie., platba za služby. Obyčajný nákup. Milióny Rusov začínajú pociťovať následky sankcií. Ich cieľom je potrestať krajinu za inváziu na susednú Ukrajinu. Vojna peňazí Sankcie uvalené na Rusko mnohí podľa Ta3 označujú... Čítať ďalej
02 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

O Ukrajincov sa vedia postarať

„Sme silne znepokojení tým, čo sa momentálne deje na Ukrajine, preto od prvých správ o invázii prejavujeme absolútnu podporu nielen Ukrajinskej republike, ale aj našim spolupracovníkom z tejto krajiny. Po konzultáciách s primátormi Levoče, Krompách a Kežmarku sme pripravení pomôcť aj rodinným príslušníkom našich ukrajinských zamestnancov. A pokiaľ by mali záujem o prácu v našich troch nemocniciach aj ďalší lekári a zdravotné sestry, sme pripravení sa o nich okamžite postarať, ponúkneme im zamestnanie, ubytovanie, postaráme sa o ich stravovanie aj lekársku starostlivosť v plnom rozsahu. (...) Keď som sa o tejto našej ponuke rozprával s kuchárkami nemocničnej kuchyne, bez váhania prejavili ochotu pomáhať,“ hovorí o pripravenosti nemocníc Lešundák.

GP nepotrebuje výzvy politikov
Generálna prokuratúra (GP) SR nepotrebuje výzvy politikov, ako postupovať a reagovať na napadnutie Ukrajiny ozbrojenými silami Ruskej federácie. Podľa hovorkyne GP SR Jany Tökölyovej ihneď oznámila ruskej GP, že Program spolupráce prokuratúr sa zo... Čítať ďalej
02 | 03 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Slováci sú pripravení pomôcť

Jeho emotívna reakcia na dianie na Ukrajine hovorí za všetko: „Vo štvrtok ráno ma zobudili telefonáty viacerých kamarátov a rodiny, ktorí žijú na západnej Ukrajine. Denne s nimi telefonujem, situáciu v krajine vykresľujú ako katastrofickú, obrovskú tragédiu. Je neuveriteľné, že sa niečo také deje v Európe v 21. storočí. Situácia je zo dňa na deň ťažšia, nikto netuší, čo bude o hodinu, zajtra, o týždeň. (...) Za ten rok, čo spoznávam Slovákov, môžem povedať, že sú to veľmi múdri, ochotní, dobrí a úctiví ľudia. Som veľmi príjemne prekvapený, ako všetci podporujú Ukrajinu a sú pripravení pomôcť nielen nám lekárom, ale všetkým Ukrajincom,“ vyznal sa nám zo svojich pocitov pediater z Mukačeva.

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.