Manévre NATO na Slovensku na odstrašenie Ruska
02 | 03 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Uprostred vojny na Ukrajine sa na Slovensku začínajú dvojtýždňové rozsiahle manévre slovenských a amerických ozbrojených síl „Saber Strike“, píše nemecký Frankfurter Rundschau.

V Európe zúri vojna. Inváziou Ruska do susednej Ukrajiny sa vyhrotila dlhotrvajúca napätá situácia. Boj o ukrajinskú metropolu Kyjev je v plnom prúde a ruská armáda bombardovala aj centrum Charkova, druhého najväčšieho mesta Ukrajiny.

Hrozí jadrovými zbraňami

Konflikt na Ukrajine vedie ku konfrontácii medzi Východom a Západom, pričom ruský prezident Vladimír Putin teraz dokonca slovne hrozí jadrovými zbraňami. Ani Západ však neostáva nečinný. Od 1. do 18. marca 2022 bude NATO cvičiť na mimoriadnu situáciu aj na Slovensku, ktoré hraničí s Ukrajinou, v rámci rozsiahlych manévrov „Saber Strike".

Rusko chcelo menšie NATO. Pravdepodobne ho bude mať väčšie!
Dvere sú otvorené! Podľa amerického ministerstva zahraničných vecí je postoj USA a NATO taký, že dvere Aliancie sú otvorené pre krajiny, ktoré sa snažia o vstup, informuje portál parstoday.com. Slobodná voľba Hovorca ministerstva zahraničných... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Manévre NATO „Saber Strike" na odstrašenie Ruska

Už dva roky plánované manévre navonok nemajú veľa spoločného s momentálne eskalujúcim konfliktom na Ukrajine. Ako v polovici februára oznámilo slovenské ministerstvo obrany, manévre „Sabre Strike“ sa pripravovali bez ohľadu na situáciu v susednej Ukrajine.

Termín manévrov teraz Aliancii veľmi vyhovuje. Silu chcú demonštrovať aj tí, ktorí na manévre na Slovensku zhromaždili takmer 13 000 vojakov z 13 krajín. Po ruskej invázii na Ukrajinu slúžia tohtoročné manévre „Saber Strike" aj ako odstrašujúci prostriedok.

Strach zo smrti v Kyjeve: Krajiny, otvorte náruč pre utekajúcich Ukrajincov! (VIDEO)
Ruská invázia dohnala mnohých Ukrajincov k úteku. Dokonca aj susedné krajiny, ktoré inak akýchkoľvek migrantov odmietajú, teraz prejavujú ochotu pomôcť. Poľsko víta utečencov čokoládou, Maďarsko im sľubuje ochranu. OSN očakáva až 4 milióny... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Ako pre Deutsche Presse-Agentur potvrdil hovorca slovenského ministerstva obrany Štefan Zemanovič, väčšia časť manévrov sa sústreďuje na vojenský výcvikový priestor Lešť na juhu Slovenska a vojenské letisko Sliač v jeho blízkosti. Súčasťou cvičenia  je aj vojenské letisko Kuchyňa severne od Bratislavy a región Levice na juhozápadnom Slovensku.

Ch. Lambrechtová: Nemecko po dohode umiestni na Slovensku rotu
Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová (SPD) oznámila, že v rámci posilnenia východného krídla NATO bude na Slovensku umiestnená rota. Nemecko zvažuje aj umiestnenie protilietadlových raketových systémov Patriot vo východnej Európe,... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

„Saber Strike" už roky predmetom sporu medzi Ruskom a NATO

Rozsiahle manévre „Saber Strike" sú neoddeliteľnou súčasťou cvičení NATO od roku 2011. Manévre boli v tom čase ovplyvnené vojnou v Afganistane. Manévrami „Saber Strike v roku 2015 chcelo NATO reagovať na ruskú agresiu na Ukrajine. V doteraz posledných manévoch „Saber Strike" NATO simulovalo bitku s Ruskom a Bieloruskom o Suvalský priesmyk medzi Poľskom a Litvou. Takmer 100 kilometrov široký koridor oddeľuje ruskú enklávu Kaliningrad od Bieloruska.

Odvtedy Rusko tieto rozsiahle manévre opakovane ostro kritizovalo. Už v roku 2014 námestník ministra zahraničných vecí Vladimir Titov povedal, že Rusko „nemôže považovať vojenské rozmiestnenie Aliancie v bezprostrednej blízkosti ruských hraníc za nič iné ako nepriateľský zámer". Samotné Rusko reagovalo na rozsiahle manévre NATO „Saber Strike" posilnením vojenských cvičení v Kaliningrade, uzatvára Frankfurter Rundschau.

(Medzititulky red. HD.)

Odpojenie Ruska od SWIFT-u prinúti svet tlačiť viac dolárov
Odpojenie ruských bánk od systému SWIFT povedie k obrovským dlhom, píše portál epravda.com.ua. Centrálne banky tak budú musieť nájsť spôsob, ako naplniť globálny finančný systém peniazmi. Pre Bloomberg to povedal stratég Credit Suisse Group Zoltan... Čítať ďalej
28 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.