Prieskum: Ako to vidia Ukrajinci
02 | 03 | 2022 I Gabriela Fedičová

Drvivá väčšina Ukrajincov, 88 %, verí, že Ukrajine sa podarí odraziť ruský útok, vyplýva z prieskumu , ktorý uskutočnila sociologická skupina „Rating“ z 1. marca, informuje Interfax.ua.

"Takmer každý deň toto číslo rastie. Iba 10% opýtaných dnes nedôveruje. Veria vo víťazstvo vo všetkých regiónoch krajiny," - uvádza sa v tlačovej správe.

98 % opýtaných podporuje činnosť Ozbrojených síl Ukrajiny, 93 % podporuje činnosť prezidenta, 84 % podporuje činnosť miestnych starostov.

Rusi dobyli Cherson, dobyli stanicu a prístav
Starosta juhoukrajinského mesta Cherson Ihor Kolychajev uviedol, že príslušníci ruských inváznych vojsk dobyli v noci nadnes miestnu železničnú stanicu a prístav. Podľa jeho slov sa ruská okupácia mesta už začala, informovala v stredu stanica... Čítať ďalej
02 | 03 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

80 % opýtaných uviedlo, že sú pripravení brániť územnú celistvosť Ukrajiny so zbraňami v ruke, kým na východe krajiny je toto číslo nižšie, ale je takmer 60 %. V porovnaní s predvojnovými časmi sa toto číslo výrazne zvýšilo (v roku 2020 - 59 %). Z hľadiska pohlavia je 90 % mužov a 70 % žien pripravených bojovať za Ukrajinu zbraňami.

90 % opýtaných, ktorí sa zamýšľajú nad situáciou v krajine, vyjadruje nádej. Len 5 % je sklamaných. V porovnaní s predvojnovým obdobím sa počet tých, ktorí cítia nádej, strojnásobil. Maximálna úroveň nádeje sa pozoruje takmer vo všetkých regiónoch.

Prieskum sa zúčastnil na prieskume 1200 respondentov starších ako 18 rokov vo všetkých regiónoch kontrolovaných vládou pomocou počítačových rozhovorov (CATI). Chyba reprezentatívnosti štúdie s úrovňou spoľahlivosti 0,95: nie viac ako 2,8 %.

Vladimír Putin podpísal pre Rusov nasledovný zákaz
Ruský prezident Vladimir Putin na základe dekrétu, ktorý podpísal, zakázal obyvateľom Ruska opustiť krajinu s finančnou hotovosťou v cudzej mene, ktorá by prekročila v prepočte 10.000 dolárov (približne 9000 eur). V stredu o tom informovala... Čítať ďalej
02 | 03 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.