Žilina ako okresný koordinátor pomoci Ukrajine
01 | 03 | 2022 I Eka Balaskova

Koordináciu humanitárnych činností na pomoc vojnovým utečencom v pondelok (28. februára) prevzala žilinská samospráva. 

Mestský koordinačný štáb bude spolupracovať s viacerými organizáciami.

Čo sa deje aktuálne

„Aktuálne sa v meste uskutočňuje príprava na pasportizáciu ubytovacích a skladovacích priestorov. Mestský krízový štáb zriadi Centrum prvého kontaktu na pomoc Ukrajine. K dispozícii bude pre občanov, ktorí chcú poskytnúť pomoc či pre utečencov potrebujúcich pomoc. Sme ochotní a pripravení pomôcť. Opäť sa ukázalo, že sa vieme v Žiline zomknúť a spojiť pre dobrú vec. Ďakujem všetkým!“ povedal pre My Žilina primátor Peter Fiabáne. Samospráva podľa jeho slov rešpektuje samostatné humanitné aktivity subjektov či jednotlivcov v meste. Aby však boli efektívne, musia byť koordinované a k tomu smerujú potrebné kroky.

Aj vy si vybavujete pas? Netreba podliehať panike
Polícia eviduje v posledných dňoch zvýšený počet žiadostí o vydanie cestovných pasov. Rezort vnútra pripomína prosbu občanom, aby sledovali oficiálne zdroje a nie dezinformačné, ktorých cieľom je vytvárať strach a chaos. Nepodliehajme panike!... Čítať ďalej
01 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

Slovenský červený kríž

na svojej stránke informuje, že objem materiálnej pomoci je aj v Žiline momentálne naplnený. Rozsah potrebnej pomoci sa ťažko odhaduje. Preto bude dôkladná koordinácia prostredníctvom krízových štábov mimoriadne dôležitá. Finančnú a materiálnu pomoc prijímajú aj organizácie ako UNICEF, Magna, SKCH, slovensko-ukrajinskej humanitárnej organizácie Sme spolu, Nadácie Integra, Fondu na pomoc ukrajinským vojakom "Vráť sa živý" či zmienený SČK. Do spoločnej výzvy sa zapojilo ďalších viac, než 30 organizácii cez výzvu #KtoPomozeUkrajine.

Máte ubytovacie kapacity?

Ľudia utekajúci pred vojnou budú potrebovať dočasné ubytovanie. Ak ho viete ponúknuť, svoju ponuku pomoci pošlite na mail: [email protected].

Pomáha aj verejná doprava

Portál My Žilina informuje, že Dopravný podnik mesta Žiliny v prípade potreby pomôže s prepravou väčšieho množstva osôb či nadrozmernej batožiny.

Pripojme sa k modlitbe otca biskupa
Dnes, 1. marca o 16:30 v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Prešove bude vladykom Jánom Babjakom slávená svätá liturgia za pokoj a mier na Ukrajine. K modlitebnej reťazi sa môže pripojiť každý. Modlí sa od začiatku konfliktu TK KBS informuje, že... Čítať ďalej
01 | 03 | 2022 | Eka Balašková