Veľké straty na oboch stranách, Kyjev očakáva masívny útok
01 | 03 | 2022 I Rasťo Ekkert

Ruským vojskám sa podľa serveru RBK Ukrajina ani šiesty deň od začatia invázie nepodarilo preniknúť do metropoly Kyjeva. „Ukrajinské sily podľa ministerstva obrany za pondelok najskôr zostrelili päť ruských stíhačiek a jeden vrtuľník. Informácie o ruských stratách nie je možné overiť z nezávislých zdrojov.“ Uvádzajú ceskenoviny.cz

Ruské delostrelectvo najskôr zabilo 70 vojakov Ukrajiny

V meste Ochtyrka, ktoré leží medzi Kyjevom a Charkovom, najskôr ruské delostrelectvo zabilo 70 ukrajinských vojakov. Informoval o tom v noci na dnešok šéf Sumskej oblasti Dmytro Žyvyckyj. Straty podľa neho utrpeli aj Rusi.

"Nepriateľské delostrelectvo zasiahlo vojenskú jednotku. Telá sú stále vynášané spod trosiek. Pracujú záchranári a dobrovoľníci. Je veľa mŕtvych. Na cintoríne sa teraz pripravujú miesta pre 70 mŕtvych ukrajinských bojovníkov," napísal Zyvyckyj.

Veľké straty aj na ruskej strane

Šéf Sumskej oblasti ďalej uviedol, že straty utrpela aj ruská armáda. "Po meste bolo veľa tiel Rusov, zbierame ich. Pracovníci Červeného kríža ich odvážajú," dodal. Starosta mesta Pavlo Kuzmenko v pondelok uviedol, že ruská armáda opakovane bombardovala Ochtyrku vákuovými bombami, ktoré sú považované za najsilnejšie nejadrové zbrane na svete. Podľa neho bola bomba zhodená na sklad ropných palív, ktorý následne zachvátil silný požiar. Tvrdenie nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

Ruský konvoj na Kyjev je dlhý až 64 kilometrov
Maxar: Ruský vojenský konvoj smerujúci na Kyjev má až 64 kilometrov - informuje TASR Ruský vojenský konvoj, ktorý sa zo severu presúva bližšie k ukrajinskému hlavnému mestu Kyjev, je zrejme omnoho dlhší než sa spočiatku zdalo. Ako ukázali... Čítať ďalej
01 | 03 | 2022 | TASR/Ivan Brožík

Ruské útoky na Kyjev a Charkov podľa ukrajinských predstaviteľov pokračujú

Ruské útoky na dve najväčšie ukrajinské mestá Kyjev a Charkov pokračovali aj v noci na dnešok, uviedli ukrajinskí činitelia. Podľa charkovského starostu Ihora Terechova vyhodili ruskí vojaci do povetria trafostanice, čo spôsobilo problémy v dodávkach elektrickej energie aj vody. Agentúra Unian píše o zničených horných podlažiach dvoch výškových budov. Napätá je aj situácia v metropole, kde sa ruská armáda snaží obnoviť ofenzívu, napísal generálny štáb. Informácie nie je možné na mieste overiť, upozorňuje agentúra DPA.

Charkov pod útokom

Podľa Terechova zostali v dôsledku ostreľovania Charkova ľudia uväznení pod troskami budov, záchranári ich vyslobodzujú. V pondelok charkovské úrady oznámili, že v meste zahynulo 11 ľudí a niekoľko desiatok bolo zranených po ostreľovaní ruskými raketometmi.

Nastupuje Haag
Medzinárodný tretný súd začne vyšetrovanie "situácie na Ukrajine" - informuje TA SR. Medzinárodný trestný súd (ICC) v holandskom Haagu začne vyšetrovanie "situácie na Ukrajine". V pondelok to oznámil hlavný prokurátor ICC Karim Khan, informovala... Čítať ďalej
01 | 03 | 2022 | Ivan Brožík

Kyjev sa pripravuje na masívny útok

"Situácia v okolí Kyjeva zostáva napätá. V Polesí (severozápadne od Kyjeva) sa nepriateľ naďalej pokúša obnoviť ofenzívu smerom k hlavnému mestu," uvádza sa vo vyhlásení ukrajinského generálneho štábu. Americká súkromná spoločnosť Maxar Technologies v noci na dnešok uviedla, že k metropole mieri kolóna ruských vojenských vozidiel až 64 kilometrov dlhá.

V noci na dnešok začala ruská armáda aj útok na juhukrajinské mesto Cherson, ktoré leží pri ústí Dnepra. Podľa agentúry Unian sa tu ukrajinskej armáde podarilo zničiť konvoj ruských vozidiel.

Bieloruskí vojaci sú podľa ukrajinskej armády na ceste k hraniciam

Bieloruské jednotky sú podľa ukrajinskej armády zrejme na ceste k bielorusko-ukrajinským hraniciam. Už predchádzajúcu noc sa špekulovalo, že by Bielorusko čoskoro mohlo oficiálne zapojiť svojich vojakov do ruskej vojny proti Ukrajine, píše agentúra DPA. "Niekoľko jednotiek najviac bojaschopných formácií bieloruských ozbrojených síl sa dalo do pohybu k štátnej hranici Ukrajiny v smere Volyň," napísal v pondelok na facebooku ukrajinský generálny štáb. Tieto informácie však podľa DPA nemožno nezávisle overiť. Volyň je región na severozápade Ukrajiny. Bieloruský prezident Alexander Lukašenko ešte v nedeľu podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského uisťoval, že do vojny zasahovať nechce.

Medicínske centrum v Kyjeve volá o pomoc
ADONIS Medical Center Kyjev SÚRNE POTREBUJE LEKÁRSKE PRÍPRAVKY NA POMOC ZRANENÝM A ZRANENÝM! - preberáme správu zo zdroja interfax.com.ua. Bez redakčného zásahu: "Lieky potrebujeme a berieme od jednotlivcov a organizácií v akomkoľvek... Čítať ďalej
28 | 02 | 2022 | Ivan Brožík

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.