Túto zimu nezmrzneme, ale čo tá budúca?
01 | 03 | 2022 I Rasťo Ekkert

„Úroveň zásob v podzemných zásobníkoch plynu (PZP) v Európe na konci vykurovacej sezóny klesne na rekordných 18 %, uviedla eurokomisárka Kadri Simsonová. Doterajšie minimum bolo zaznamenané v roku 2018 – 18,56 %.“ Píše Interfax.

V apríli o polovicu menej plynu v zásobníkoch

"Ak bude súčasný stav pokračovať, v apríli dosiahneme 18 % zásob v porovnaní s 30 % v predchádzajúcich rokoch. Preto je dôležité dobre si naplánovať zásoby plynu do konca zimy, no najmä na budúcu zimu," uviedol. eurokomisár.

Na sedem mesiacov

Pri tejto spotrebe plynu potrebuje Európa 88 miliárd kubických metrov na naplnenie nádrží na 100 %. m plynu, až 90% (priemerná úroveň začiatku výberovej sezóny počas pozorovaní) - 77 miliárd metrov kubických. m plynu. Toto číslo zodpovedá všetkým ruským dodávkam do Európy za šesť až sedem mesiacov. Zároveň aj v lete zostáva spotreba plynu v energetike a hospodárstve.

Svetový export automobilov do Ruska sa zastavil
General Motors, Volvo a Volkswagen pozastavili export áut do Ruska - informuje ruská agentúra Izzvestija na webe iz.ru Svetoví výrobcovia automobilov vrátane Volvo, General Motors, Volkswagen, ako aj motocyklová spoločnosť Harley-Davidson... Čítať ďalej
01 | 03 | 2022 | Ivan Brožík

Cielené opatrenia

V tejto súvislosti podľa Simsona Európska komisia navrhla „formulovať cielené opatrenia“ na zabezpečenie zásob plynu. Gazprom tiež v pondelok uviedol, že výzva je mimoriadne vážna: limity vtláčania, ktoré sú výrazne obmedzené technologickými možnosťami zásobníkov .Navyše, celkové množstvo plynu dostupného na európskom trhu do veľkej miery závisí od rastúceho dopytu v ázijských krajinách."

Núdzový plán

"Dnes som ministrom (EÚ energetika - IF) povedal o našom núdzovom pláne. Podľa nášho aktuálneho hodnotenia bude Európska únia schopná prísť do konca zimnej sezóny v plnej (energetickej - IF) bezpečnosti." Informovalo o tom v pondelok na tlačovej konferencii v Bruseli zasadnutie Rady EÚ pre energetiku.

Hrozí obrovský deficit

„V súčasnosti pokračujú toky plynu z východu na západ. Dodávky energie do Európskej únie sa zvýšili. A musím tiež povedať, že predpoveď počasia je priaznivá," povedal Simson. "V prípade úplného zastavenia dodávok, samozrejme, budeme mať obrovský deficit.“ Povedal Simson.

Veľké straty na oboch stranách, Kyjev očakáva masívny útok
Ruským vojskám sa podľa serveru RBK Ukrajina ani šiesty deň od začatia invázie nepodarilo preniknúť do metropoly Kyjeva. „Ukrajinské sily podľa ministerstva obrany za pondelok najskôr zostrelili päť ruských stíhačiek a jeden vrtuľník. Informácie o... Čítať ďalej
01 | 03 | 2022 | Rasťo Ekkert

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.