Stretne sa Putin so Zelenským? Nie je to vylúčené!
01 | 03 | 2022 I Ivan Brožík

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko nevylúčil osobné stretnutie ruských a ukrajinských lídrov Vladimira Putina a Vladimira Zelenského. Hlava bieloruského štátu to uviedla v utorok 1. marca. Píše portál Izvestija.ru.

Podľa jeho názoru môže k takémuto stretnutiu dospieť začatý rusko-ukrajinský negociačný proces.

„A keď dôjde k pokroku v týchto otázkach, som si istý, že dvaja prezidenti si sadnú, vezmú kadidelnicu a podpíšu tieto dohody – hovorím vám to už ľudovo, “ cituje BelTA Lukašenka .

Podľa bieloruského lídra sú začaté rokovania dôležité ako štartovacia rampa. Poznamenal však, že na to, aby sa stretnutie mohlo uskutočniť, by si delegácie mali pripraviť otázky na diskusiu, a to aj v takých oblastiach, ako je demilitarizácia a denacifikácia.

Peskov Lukašenka schladil

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov zároveň neskôr uviedol, že je priskoro robiť závery o možnom stretnutí lídrov v prípade pokroku v rokovaniach.

"Je príliš skoro robiť takéto závery," povedal pre RIA Novosti .

Deň predtým sa v regióne Gomel v Bielorusku konali rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou . Trvali asi päť hodín. Za tento čas si strany podrobne prešli všetky body programu a dohodli sa na pokračovaní procesu rokovaní o bielorusko-poľskej hranici.

Nádej je

V ten istý deň ruský prezidentský poradca Vladimir Medinskij, vedúci ruskej delegácie, povedal, že ruská a ukrajinská strana našli niekoľko bodov, podľa ktorých možno predvídať spoločné pozície .

Zelenskyj hovoril o nedostatku želaného výsledku po rokovaniach s ruskou stranou . Poznamenal, že na rokovaniach Rusko vyjadrilo svoje pozície, Ukrajina predložila protipóly na ukončenie vojny. Kyjev podľa neho dostal „nejaké signály“.

Uvidíme, dúfajme!

Dňa 1. marca tlačový tajomník ruského vodcu Dmitrij Peskov uviedol, že ruský prezident Vladimir Putin vie o výsledkoch rokovaní . Hovorca Kremľa zdôraznil, že "je príliš skoro na akékoľvek hodnotenia". Zároveň povedal, že rozhovor medzi prezidentmi Ruskej federácie a Ukrajiny zatiaľ nie je plánovaný.

Na Ukrajinu vstúpilo 75 percent ruských vojakov určených na inváziu, tvrdí Pentagón
Analytici amerického ministerstva obrany tvrdia, že ukrajinské pozemné sily spomalili ruský postup na Kyjev a Charkov, informuje teraz.sk. 75 percent z určenej kapacity Podľa amerického ministerstva obrany má Rusko na území Ukrajiny už 75 percent... Čítať ďalej
01 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

__________________________

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.