Státisíce utečencov z Ukrajiny
01 | 03 | 2022 I Rasťo Ekkert

Podľa Štátnej pohraničnej stráže Ukrajiny, „prekročilo 28. februára štátnu hranicu Ukrajiny západným smerom takmer 108-tisíc ľudí. Podľa operatívnych informácií z Ukrajiny odišlo približne 15 000 vozidiel, čo je asi o 10 % menej ako 27. februára.“ Píše ukrajinský Interfax.

Pešo i na autách

Takmer 96-tisíc ľudí odišlo z Ukrajiny do EÚ a Moldavska. Konkrétne, približne 61 000 ľudí prekročilo hranice do Poľska, zvyšok do Maďarska, Slovenska, Rumunska a Moldavska. V súčasnosti je v rade na odchod približne 8000 áut.

Drony ničia ruské konvoje
„Prvý Bayraktar sa objavil v oblasti Sumy, už udrel na kolóny ruskej techniky a zničil stovky jednotiek.“ V súhrne včerajšej situácie to uviedol šéf regionálnej vojenskej správy Sumy Dmytro Zhyvytskyi. Informuje Ukrinform. Ničiteľ Bayraktar V... Čítať ďalej
01 | 03 | 2022 | Rasťo Ekkert

Patrioti sa vracajú bojovať

Poznamenáva sa, že za päť dní odrazenia agresie ľudia nielen z Ukrajiny odišli. "Takmer 80.000 našich krajanov sa vrátilo domov, väčšina z nich sú muži. Patrioti, ktorí pracovali alebo dočasne žili v zahraničí, prichádzajú na Ukrajinu, aby sa pripojili k ozbrojeným silám, iným vojenským formáciám a silám územnej obrany," uvádza sa vo vyhlásení.

Zjednodušený prechod cez hranice

Všetky kontrolné body na západnej hranici sú otvorené 24 hodín denne. Kontroly a odbavovacie operácie sú maximálne zjednodušené, minimalizuje sa zoznam dokladov, ktoré musíte mať pri odchode z krajiny. Vstup na ich územie maximálne uľahčili aj pohraničníci a colníci susedných krajín.

Správajte sa podľa zákona a noriem

SBGS žiada všetkých občanov na hraniciach, aby pri prekračovaní hranice dodržiavali zákon a poriadok, priority a morálne normy.

Sankcie a zbrane aj zo strany USA
Kuleba:USA prisľúbili Ukrajine pomoc vrátane dodávok zbraní a sankcií voči Rusku - informuje TA SR Spojené štáty ponúkli Ukrajine ďalšiu pomoc v súvislosti s ruskou inváziou, a to vo forme dodávok zbraní a tiež uvalenia dodatočných sankcií voči... Čítať ďalej
01 | 03 | 2022 | Ivan Brožík

____________________

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.