Sankcie začínajú doliehať. Na obyčajných Rusov
02 | 03 | 2022 I Eka Balaskova

Vyplatenie nákladov za bývanie., platba za služby. Obyčajný nákup. Milióny Rusov začínajú pociťovať následky sankcií.

Ich cieľom je potrestať krajinu za inváziu na susednú Ukrajinu.

Vojna peňazí

Sankcie uvalené na Rusko mnohí podľa Ta3 označujú za ekonomickú vojnu a majú za cieľ ako izoláciu krajiny a tiež vyvolanie hlbokej ekonomickej recesie. Tieto opatrenia by mali prinútiť Kremeľ ku zmene myslenia. 

Kremeľ, alebo občania?

Zatiaľ totiž sankcie robia problémy predovšetkým obyčajným Rusom. Tým úspory doslova miznú pred očami. Ta3 vysvetľuje, že sankcie proti niektorým ruským bankám zahŕňajú ich odstrihnutie od platobných kariet Visa a Mastercard a následne i od Apple Pay a Google Pay. Alebo používanie metra. "Vždy platím telefónom, ale jednoducho to nefungovalo. Rovnaký problém malo i niekoľko ďalších ľudí. Ukázalo sa, že turnikety prevádzkuje banka VTB, na ktorú sa vzťahujú sankcie, a nemôže prijímať Google Pay a Apple Pay. Musela som si namiesto toho kúpiť kartu do metra," hovorí jedna z obyvateliek Moskvy a dodala, že z toho istého dôvodu nemohla zaplatiť v obchode. 

Ruská ambasáda bude sídliť na inej adrese. Sťahovanie pritom neplánuje (foto)
Televízia Markíza priniesla informáciu, podľa ktorej Ruské veľvyslanectvo bude sídliť na novej adrese. Rozhodnutie, vyhostiť diplomatov však zatiaľ neurobila žiadna krajina. Podľa vzoru Prahy Starostka Starého mesta včera, 28. februára oznámila... Čítať ďalej
01 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

Ruská reakcia

V posledný februárový deň Rusko reagovalo zdvojnásobením úrokovej sadzby na 20 percent, pretože Rubeľ klesol na novú rekordnú úroveň. Z obáv z masívneho výpredaja akcií neotvorili ani burzu. Podľa Ta3 Kremeľ hovorí o dostatku zdrojov na zvládnutie sankcií, no to nie je isté. Cez víkend centrálna banka apelovala na obyvateľov, aby hromadne nevyberali z bánk svoje peniaze. "Nie sú žiadne doláre, žiadne ruble - nič! No, ruble vlastne sú, ale tie ma nezaujímajú," uviedol 20-ročný Anton stojaci v rade pred moskovským bankomatom. "Neviem, čo mám robiť. Mám strach, že sa meníme na Severnú Kóreu alebo Irán," dodal. Ak Rusi zoženú zahraničnú menu, stojí ich o polovicu viac, ako pred týždňom. 

Rady, všade rady

Sociálne siete v priebehu víkendu zaplavili zábery spred bankomatov. Výberom hotovosti sa obyvatelia snažili uchrániť sa pred tým, čo bolo avizované - že Rusko bude vylúčené z platieb SWIFT. A tak sa tvorili rady ako v bankách, tak aj v obchodoch, uvádza Ta3.

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Aj vy si vybavujete pas? Netreba podliehať panike
Polícia eviduje v posledných dňoch zvýšený počet žiadostí o vydanie cestovných pasov. Rezort vnútra pripomína prosbu občanom, aby sledovali oficiálne zdroje a nie dezinformačné, ktorých cieľom je vytvárať strach a chaos. Nepodliehajme panike!... Čítať ďalej
01 | 03 | 2022 | Eka Balaskova