Putin zďaleka nepredviedol, čo vie (Andor Šándor)
01 | 03 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Názor Andora Šándora (Newstream)

Z vojenského hľadiska ide zatiaľ o nasadenie menšej sily, než akou Rusko disponuje, myslí si Andor Šándor, generál vo výslužbe a bezpečnostný expert. Podľa neho záleží na tom, aké ciele Putin sleduje. Rozhodne mu s nasadeným počtom vojakov nejde o celkové dobytie Ukrajiny. Podľa Šándora chce dobyť správne centrá. A Ukrajinu tak rozložiť, a podrobiť si ju.

Ako je možné, že sa ruská armáda, mnohonásobne silnejšia ako ukrajinská, v dobíjaní Ukrajiny zasekla? Aspoň ako to vyzerá z informácií, ktoré máme k dispozícii.

Andor Šándor: Bol by som v tomto hodnotení viac opatrný. Nepoznáme skutočný cieľ vojenskej operácie, ktorú Putin na Ukrajine začal. Je evidentné, že do toho ide s menšou silou, než sme si na začiatku mysleli. Čo je dobre. Nie je to súvislý front, sú to jednotlivé smery skôr ľahko vyzbrojených bojových skupín, ktoré majú najskôr za úlohu obsadiť hlavné správne a strategické centrá, nie napríklad Kyjev ako taký. Je zrejmé, že sa Putinovi nepodarilo získať leteckú nadvládu. Nepodarilo sa mu ochromiť protivzdušnú obranu.

Strach zo smrti v Kyjeve: Krajiny, otvorte náruč pre utekajúcich Ukrajincov! (VIDEO)
Ruská invázia dohnala mnohých Ukrajincov k úteku. Dokonca aj susedné krajiny, ktoré inak akýchkoľvek migrantov odmietajú, teraz prejavujú ochotu pomôcť. Poľsko víta utečencov čokoládou, Maďarsko im sľubuje ochranu. OSN očakáva až 4 milióny... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Nečakali taký odpor

Nesvedčí to o chybe v ruskej príprave na celú inváziu? Nebolo to podcenenie Ukrajiny?

Andor Šándor: Mohlo v tom hrať úlohu, že sa Rusi chceli vyhnúť veľkým stratám na infraštruktúre a civilných obetiach. Možno, že kalkulovali s tým, že sa Ukrajina rozloží. Nečakali taký odpor. Nečakali, že sa z Volodymyra Zelenského stane taký vodca. Aspektov môže byť celý rad.

Ale predstava, že konflikt by bol do soboty hotový, ako niekto predpovedal, bolo úplné nepochopenie reality vojenstva. Samozrejme môže dôjsť k tomu, že Putin pritvrdí. Máme málo informácií o tom, čo sa skutočne deje. Obe strany schválne neuvádzajú relevantné informácie. Ukrajinci nepochybne zveličujú straty na ruskej strane a znižujú svoje vlastné.

Rusko chcelo menšie NATO. Pravdepodobne ho bude mať väčšie!
Dvere sú otvorené! Podľa amerického ministerstva zahraničných vecí je postoj USA a NATO taký, že dvere Aliancie sú otvorené pre krajiny, ktoré sa snažia o vstup, informuje portál parstoday.com. Slobodná voľba Hovorca ministerstva zahraničných... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Zelenskyj sa ukázal ako líder

A nie je to ďalším znakom podcenenia zo strany Ruska, že sa na Západ dostávajú iba informácie z ukrajinskej strany? Zelenskyj je vidieť všade, stal sa z neho hrdina. Prečo Rusi neprerušili ukrajinské informačné kanály, internet, televíziu?

Andor Šándor: Rusi sú na tom informačne inak, nezverejňujú správy z konfliktov. Otázka na vyradenie internetu je dobrá, ale nemám na ňu odpoveď.

Ukrajina má informačne navrch…

Andor Šándor: Stopercentne. Veľkú úlohu zohráva, že je stranou napadnutou. Zelenskyj sa ukázal ako líder, ktorý vie, ako viesť národ.

Možno mali pocit, že im aj tak nikto neuverí

Nepodcenili Rusi pred inváziou „príbeh“? Nemci v roku 1939 pred vpádom do Poľska aspoň inscenovali prepadnutie na hraniciach zo strany Poľska. Putin sa so žiadnou inscenáciou neobťažovať. Bol si tak istý, že o pár dní vyhrá?

Andor Šándor: Máte pravdu, že sa Rusi neobťažovali. Ale neznamená to, že tam provokácie neboli. Určite boli. Ale Rusi zrejme dospeli k názoru, že aj to by bolo zbytočné, jednoducho tam vleteli silou. Možno mali pocit, že im aj tak nikto neuverí.

Ch. Lambrechtová: Nemecko po dohode umiestni na Slovensku rotu
Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová (SPD) oznámila, že v rámci posilnenia východného krídla NATO bude na Slovensku umiestnená rota. Nemecko zvažuje aj umiestnenie protilietadlových raketových systémov Patriot vo východnej Európe,... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Precenili, alebo podcenili význam úderov?

K vlastnej vojenskej stratégii. Vidíme konvoje obrnenej techniky tiahnucej z Ruska do Ukrajiny. Nie je to zastaraný spôsob vedenia boja, také osemdesiate roky?

Andor Šándor: Že nevidíme technologicky vyspelejšie postupy ruskej armády ešte neznamená, že sa nedejú. Rusi nechcú ukazovať svoje akcie, ako to robili Američania napríklad pri invázii do Iraku, pretože vedia, že by mohli mať problém vzhľadom na medzinárodné právo. Myslím, že Rusi v prvých dňoch použili rakety s plochou dráhou letu, ktoré zasahovali vojenské centrá s cieľom rozlomiť Ukrajinu na strategickej úrovni. To určite robili. Je otázkou, do akej miery podcenili, alebo precenili význam týchto úderov.

Je možné, že Rusko vojensky pritlačí

Aký očakávate po vojenskej stránke vývoj?

Andor Šándor: Súbežne pôjdu dve veci. Rokovania, ktoré začali, a kto bude mať navrch na bojisku, bude mať navrch aj pri rokovaniach. Je možné, že Rusko vojensky pritlačí. To sa nedá vylúčiť. „Zakopnúť“ v boji o mesto je veľmi zradná vec. Ukrajinci dobre vedia, že keď mesto dobre opevnia, Rusi tam vykrvácajú. Druhá vec sú boje na juhovýchodnej Ukrajine. Bude silná snaha prepojiť separatistické republiky cez Krym s Odesou.

Ukrajinci hľadajú útočisko v susedných štátoch. Ich počet môže narásť až na 4 milióny!
Vojna na Ukrajine môže znamenať, že milióny ľudí prídu o svoje domovy. Desaťtisíce utečencov sa snaží dostať do bezpečia, píše nemecký Stern. Ruská agresívna vojna na Ukrajine pravdepodobne pripraví o domov nespočetné množstvo ľudí a mnohých už... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Minimálne jednu tretinu síl ešte Putin nenasadil

Má Rusko, okrem strašenia jadrovými zbraňami, nejaké ďalšie vojenské technológie, ktoré by ešte mohlo nasadiť?

Andor Šándor: Minimálne jednu tretinu síl ešte Putin nenasadil. Je to otázka delostrelectva, raketového vojska. Údery letectvom. Zatiaľ toho príliš veľa nevidíme, do hry môže prísť všeličo. Zatiaľ nevidíme masívne nasadenie vojsk, skôr výsadkové jednotky a ľahké sily. Z oblasti Donbasu nie sú vidieť žiadne správy, ktoré by potvrdzovali nejaké masívnejšie aktivity.

Vôbec nie je počuť o ruských stíhačkách, ktorých má mať Rusko mnohonásobnú prevahu. Naopak sa píše o nasadení bieloruských stíhačiek.

Andor Šándor: To môže byť odvodené od toho, že sa Rusom nepodarilo eliminovať protivzdušnú obranu. Nadvládu vo vzduch získate jedine, keď zlikvidujete protivzdušnú obranu. Letectvo je všeobecne na podporu pozemných síl. Ide o to, aké aktivity by malo letectvo podporiť, aké ciele by malo sledovať. Ťažko povedať, prečo Rusi letectvo nepoužívajú. Či im stačí súčasný vývoj situácie.

M. Vallo: Situácia na Ukrajine ma zasiahla, mesto vyčlenilo peniaze na POMOC Ukrajincom (VIDEO)
Kyjev je družobným mestom Bratislavy, pripomína bratislavský primátor Matúš Vallo. Pre Hospodárske noviny hovoril o finančnej pomoci Ukrajincom, ale aj o zmene parkovacej politiky v našom hlavnom meste či o rekonštrukcii Hlavnej stanice. Ukrajinu... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Je sláva ruskej armády väčšia ako jej reálna sila?

Je sláva ruskej armády väčšia ako jej reálna sila? Je možné, že by na Ukrajine Rusi vojensky nevyhrali?

Andor Šándor: Takto by som to nevidel. Zatiaľ sme svedkami umierneného nasadenia síl. Nevidíme veľkú inváziu pozemných síl sprevádzanú leteckými údermi. Konflikt je stále na začiatku.

Ukrajina je veľká krajina. Má Rusko kapacitu ju dobyť?

Andor Šándor: Nie, na to by potrebovalo až sedemstotisíc vojakov. Sto tisíc vojakov, to sú obmedzené útoky na smeroch slúžiacich na ovládnutie správnych centier. Rusi budú dúfať, že sa Ukrajina rozloží a privedie to ukrajinské vedenie na rokovanie. S týmto počtom vojsk nemôžu Ukrajinu dobyť, to je nezmysel.

Je možné, že by Rusko tento konflikt prehralo?

Andor Šándor: Určite, prečo nie. Ak bude úsilie Ukrajiny čoraz silnejšie, môže to tak byť.

Rozhovor s Androrom Šándorom uverejnil portál newstream.cz.

Andor Šándor je bývalý vojak, teraz generál v zálohe a bezpečnostný poradca. Začiatkom deväťdesiatych rokov bol vojenským pridelencom vo Veľkej Británii. V rokoch 2001 až 2002 bol náčelníkom Vojenskej spravodajskej služby. Od roku 2003 pôsobí ako poradca a analytik v bezpečnostných otázkach.

(Medzititulky red. HD.)

Odpojenie Ruska od SWIFT-u prinúti svet tlačiť viac dolárov
Odpojenie ruských bánk od systému SWIFT povedie k obrovským dlhom, píše portál epravda.com.ua. Centrálne banky tak budú musieť nájsť spôsob, ako naplniť globálny finančný systém peniazmi. Pre Bloomberg to povedal stratég Credit Suisse Group Zoltan... Čítať ďalej
28 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.