Podľa ukrajinskej agentúry Unian, Rusi pripravujú nálet na Hagia Sofia v Kyjeve
01 | 03 | 2022 I Rasťo Ekkert

Rusi oznámili svoj zámer bombardovať „objekty Bezpečnostnej služby Ukrajiny“ v centre Kyjeva a vraj pripravujú nálet na Hagia Sofia. Uviedla ukrajinská agentúra Unian.

 Najvýznamnejšia svätyňa

Informovala tom tlačová služba UHKC. "Dostali sme informáciu, že ruské jednotky pripravujú nálet na najvýznamnejšiu svätyňu ukrajinského ľudu od čias Kyjevskej Rusi - Hagia Sofia v Kyjeve. Jeho Blaženosť Svjatoslav, hlava a otec UHKC, apeluje na všetkých kresťanov, modlite sa za duchovnú svätyňu slovanských národov a vyzýva agresora, aby sa zdržal tohto hrozného vandalského činu: „Nech Hagia Sophia – Božia múdrosť osvieti tých, ktorí plánovali tento zločin spáchať,“ píše sa v posolstve.

https://www.hlavnydennik.sk/2022/03/01/rusi-varuju-pred-utokom-v-kyjeve

Zaradená na zoznam svetového dedičstva

Minister kultúry Alexander Tkačenko upozorňuje na skutočnosť, že Ministerstvo obrany Ruskej federácie pred hodinou oznámilo zámer bombardovať „objekty Bezpečnostnej služby Ukrajiny“ v centre Kyjeva. "Tieto zločinecké úmysly ohrozujú ľudí aj kyjevské svätyne. Niekoľko desiatok metrov od deklarovaného cieľa bombardovania sa nachádza Hagia Sofia s mozaikami a freskami z 11. storočia. Táto jedinečná architektonická pamiatka je zaradená do zoznam svetového dedičstva. Akékoľvek poškodenie alebo zničenie katedrály spôsobené Ruskom sa stane nenapraviteľnou stratou pre celé ľudstvo,“ Uvádza agentúra Unian.

Ruská armáda zasiahla Kyjevskú televíznu vežu - je to začiatok útoku na mesto?
Práve teraz poradca ministra vnútra Ukrajiny Anton Geraščenko uviedol, že nepriateľské jednotky zaútočili na Kyjevskú televíznu vežu. Uvádza agentúra Interfax. Začal sa útok "Putinovi nacisti práve zaútočili na Kyjevskú televíznu vežu," napísal... Čítať ďalej
01 | 03 | 2022 | Rasťo Ekkert

____________________

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.