Piaty deň na ukrajinskej hranici - ako vyzeral?
01 | 03 | 2022 I Eka Balaskova

Nový týždeň sa na hranici Slovenska a Ukrajiny začal rušne.

Vo Vyšnom Nemeckom vzrástol počet tých, čo hranicu prešli a zmenila sa aj ich národnostná skladba.

Nielen mamičky s deťmi

Z Ukrajiny utekali aj študenti iných národností. Jeden z nich pre Ta3 povedal: "Som študent piateho ročníka. Čakal som na diplom. Bojím sa, či o tých päť rokov snahy celkom neprídem." Agnesa Kopernická, hovorkyňa Riaditeľstva Hraničnej a cudzineckej polície hovorí, že z humanitárnych dôvodov je povolený vstup všetkých štátnych príslušníkov tretích krajín za rovnakých podmienok, ako majú ukrajinskí štátni príslušníci. 

Pomáhajú nepretržite

Dobrovoľníci, ako i pracovníci humanitárnych či cirkevných organizácií utečencom poskytujú teplý čaj, či jedlo. Aj naďalej sprostredkúvajú odvoz za ubytovaním. Dobrovoľník M. Čápka v reportáži Ta3 uviedol: "Striedame sa v niekoľkých smenách po 12-14 hodín. Ale tie silné príbehy nám dávajú zabudnúť na našu vlastnú únavu." 

Valkov údajný vrah pred ŠTS
V pondelok, 28. februára sa pred Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici postavil Jozef Radič. "Na krku" má totiž aj ďalšiu obžalobu Jozef Radič je obžalovaný z vraždy právnika Ernesta Valka. Tentokrát ale kvôli úkladnej vraždy. Ta3... Čítať ďalej
01 | 03 | 2022 | Eka Balašková

Kritika nekoordinovanej až živelnej pomoci

Tá sa ozvala z viacerých strán. Naša redakcia má správy, že permanentný krízový štáb zasadá v Sobranciach, ale i vo Veľkých Kapušanoch. Po pondelkovom rokovaní toho v Sobranciach sa pred priechodom vo Vyšnom Nemeckom diali zmeny. "Chceme spraviť bezpečnosť premávky bezpečnejšou, aby tí ľudia nemohli byť na ceste," hovorí Martin Seman, prednosta OÚ Košice: "Urobíme úplne iné logistické centrum."

Na čo poukazuje táto kríza?

Najnaliehavejším problémom je starostlivosť o deti. Podľa ministra Krajniaka sa môže stať, že sa deti od rodičov stratia, alebo nemajú žiadneho zákonného zástupcu a stáva sa aj to, že deti sú úplne bez dokladov. "Musíme pomôcť rodičovi, aby s dieťaťom vedel prejsť na druhú stranu." Pripomenul minister Krajniak pre Ta3.

Ukrajina nasadila zbraň "ťažkého kalibru"
Ukrajina ponúka ruským vojakom za položenie zbraní amnestiu a peniaze - informuje TA SR Šéf ukrajinského rezortu obrany ďalej spresňuje, že ruskí vojaci, ktorí sa vzdajú, dostanú kompenzáciu vo výške päť miliónov rubľov (41.000 eur). Ukrajina... Čítať ďalej
01 | 03 | 2022 | Ivan Brožík