Marián Majer: Ako ďalej na Ukrajine
01 | 03 | 2022 I Emanuel Orban

Štátny tajomník ministerstva obrany Marián Majer poskytol portálu TVnoviny.sk rozhovor vzťahujúci sa k vojnovej situácii na Ukrajine a jej vplyve na Slovensko. Obsah rozhovoru pojednáva o možných riešeniach konfliktu na Ukrajine v najbližšom období. Uvádzame jeho výsek. 

Vladimír Putin a jeho uvedenie jadrových síl do pozornosti 

"Toto vyhlásenie Vladimira Putina vnímam, ako súčasť eskalácie konfliktu, zatiaľ ako istú odkazovú hru s Európou a krajinami NATO v rámci získavania si čo najsilnejšej pozície pri rokovaní s ukrajinskou stranou. Z môjho pohľadu sa prezident Putin stal úplne nepredvídateľným politikom, ktorý v posledných dňoch dokazuje, že sa nedá spoľahnúť na jeho akékoľvek vyjadrenia a je schopný úplne všetkého." 

Yuval Noah Harari: Prečo Vladimir Putin túto vojnu už prehral
Rusi ešte môžu dobyť Ukrajinu. Ukrajinci však v posledných dňoch ukázali, že to nedopustia, píše v svojom komentári pre Guardian Yuval Noah Harari, historik a autor knihy Sapiens: Stručná história ľudstva. Po takmer týždni vojny sa zdá čoraz... Čítať ďalej
28 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Hrozba vojny na našom území

"V tejto chvíli na našom území vojna nehrozí, pretože sme členmi NATO. A ktorýkoľvek vojenský krok k nášmu územiu by znamenal útok na celú alianciu, čo by v podstate znamenalo otvorenie 3. svetovej vojny." 

Timothy Garton Ash: Ruská invázia na Ukrajinu navždy zmení tvár Európy
Putin so svojou vojnovou truhlou viac ako 600 miliárd dolárov, s rukou na plynovom kohútiku do Európy a so 6 tisícovým atómovým arzenálom sa na všetko pripravil. A my musíme rátať s tým, že potrvá roky, kým sa prejavia následky 24. februára. Ale... Čítať ďalej
25 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Význam obranného systému Patriot pre Slovensko

"Tento obranný systém slúži na ochranu nášho vzdušného priestoru. To znamená, že slúži na likvidáciu potenciálnych raketových alebo aj lietadlových útokov. V prípade, že by na Slovensko smerovali raketové útoky, tak ich dokážeme eliminovať." 

Možné scenáre vývoja situácie - obnova diplomacie a vyjednávania 

"Jeden scenár teda je, že dôjde k ukončeniu bojov a potom prídu na rad politické rozhovory. Druhý scenár je, že bude pokračovať aktuálny spôsob boja. Tretí scenár je, že Rusko získa väčšie územia a tieto boje prejdú do partizánskej vojny. A štvrtý scenár je, že sa situácia až tak eskaluje, že Putin bude zahnaný do kúta a bude reagovať skratovo..."

NATO presúva zásahové jednotky do Rumunska a na Slovensko
V nadväznosti na rozhodnutie posilniť východné krídlo NATO oznámili prvé krajiny vyslanie jednotiek do Rumunska a na Slovensko, píše nemecký Stern. Po rozhodnutí o posilnení východné krídlo NATO oznámili prvé štáty vyslanie jednotiek do Rumunska a... Čítať ďalej
28 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.