Kyjev sa snaží o okamžité pripojenie k západnej elektrickej sieti
02 | 03 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Ukrajina a Moldavsko sa odpojili od elektrickej siete ovládanej Ruskom a teraz sa chcú pripojiť k systému EÚ, informuje politico.eu.

Ukrajina dúfa, že jej EÚ umožní pripojiť sa k synchrónnej sieti kontinentálnej Európy

V ten istý deň

Ukrajina sa odhodlala k dlho plánovanému kroku a odpojila sa od elektrickej siete zo sovietskej éry, ktorá ju spája s ruským a bieloruským elektrickým systémom - v ten istý deň, keď Rusko začalo svoju inváziu.

Teraz Ukrajina - spolu s Moldavskom, ktoré sa na teste tiež zúčastnilo - dúfa, že to, čo malo byť trojdňovým cvičením elektrickej nezávislosti, sa stane trvalým a že EÚ im umožní pripojiť sa k synchrónnej sieti kontinentálnej Európy.

Strach zo smrti v Kyjeve: Krajiny, otvorte náruč pre utekajúcich Ukrajincov! (VIDEO)
Ruská invázia dohnala mnohých Ukrajincov k úteku. Dokonca aj susedné krajiny, ktoré inak akýchkoľvek migrantov odmietajú, teraz prejavujú ochotu pomôcť. Poľsko víta utečencov čokoládou, Maďarsko im sľubuje ochranu. OSN očakáva až 4 milióny... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Napínavé počítanie

Ukrajinský minister energetiky Herman Galuščenko predĺžil test do 6. marca. Lobuje v EÚ za povolenie okamžite sa synchronizovať s Európskou sieťou prevádzkovateľov prenosových sústav (ENTSO-E) - a zároveň počíta dni, počas ktorých môže Ukrajina svietiť s dodávkami energie, ktoré má k dispozícii.

„Napriek vojenskej agresii zo strany Ruska, raketovým útokom, útokom na kritickú infraštruktúru ukrajinská energetická sústava - pracujúca autonómne - dokázala svoju spoľahlivosť a bezpečnosť dodávok elektriny spotrebiteľom," povedal Galuščenko.

Rusko chcelo menšie NATO. Pravdepodobne ho bude mať väčšie!
Dvere sú otvorené! Podľa amerického ministerstva zahraničných vecí je postoj USA a NATO taký, že dvere Aliancie sú otvorené pre krajiny, ktoré sa snažia o vstup, informuje portál parstoday.com. Slobodná voľba Hovorca ministerstva zahraničných... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

„Potrebujeme vás viac ako kedykoľvek predtým“

„Dokázali sme vážnosť našich zámerov integrovať sa do európskeho systému, a to aj v tomto ťažkom vojnovom období," dodal. „Vyzývam našich európskych partnerov, aby čo najskôr synchronizovali ukrajinský energetický systém s ENTSO-E. Vašu podporu a solidaritu s ukrajinským ľudom potrebujeme viac ako kedykoľvek predtým!"

Komisár EÚ pre energetiku Kadri Simson sa stretol s ENTSO-E, aby s ňou prediskutoval skoré pripojenie Ukrajiny, teda proces synchronizácie.

Ch. Lambrechtová: Nemecko po dohode umiestni na Slovensku rotu
Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová (SPD) oznámila, že v rámci posilnenia východného krídla NATO bude na Slovensku umiestnená rota. Nemecko zvažuje aj umiestnenie protilietadlových raketových systémov Patriot vo východnej Európe,... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Núdzová synchronizácia

„Ukrajina žiada o núdzovú synchronizáciu s európskou sieťou čo najskôr. Je to technicky náročné, ale ako Európa to môžeme pre našich partnerov urobiť," povedal Simson. Tento proces bude trvať niekoľko týždňov a jeho výsledkom bude aj pripojenie Moldavska na sieť EÚ.

Synchronizácia bola pôvodne naplánovaná na začiatok roka 2023, pričom sa čakalo na výsledok zimného testu, ktorý sa uskutoční tento mesiac, a po ktorom bude nasledovať druhý letný test naplánovaný na august, pričom v oboch prípadoch musia Ukrajina a Moldavsko preukázať, že dokážu stabilne prevádzkovať svoje systémy bez potreby núdzového napájania od suseda.

Hovorca ENTSO-E informoval, že ukrajinský prevádzkovateľ elektrickej prenosovej sústavy Ukrenergo úspešne absolvoval zimnú skúšku.

Ukrajinci hľadajú útočisko v susedných štátoch. Ich počet môže narásť až na 4 milióny!
Vojna na Ukrajine môže znamenať, že milióny ľudí prídu o svoje domovy. Desaťtisíce utečencov sa snaží dostať do bezpečia, píše nemecký Stern. Ruská agresívna vojna na Ukrajine pravdepodobne pripraví o domov nespočetné množstvo ľudí a mnohých už... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Zásoby na 15 až 20 dní

Ukrajina má v zásobe 734 000 ton uhlia, čo stačí na 15 až 20 dní. Vláda však nariadila všetkým tepelným elektrárňam, aby prešli na spaľovanie zemného plynu v prípade, že bude zablokovaná železničná doprava z uhoľných baní na východe Ukrajiny. Až 40 percent obnoviteľných zdrojov energie je mimo prevádzky z dôvodu prerušenia prenosových vedení.

Ukrajinský prevádzkovateľ jadrových elektrární Energoatom uviedol, že jeho elektrárne fungujú normálne.

Energetický ostrov

Pozdĺž západnej hranice Ukrajiny je elektráreň Dobrotvorskaja priamo napojená na poľskú elektrickú sieť prostredníctvom prenosových káblov. Spolu s najväčšou ukrajinskou tepelnou elektrárňou Burštyn tvorí takzvaný energetický ostrov, ktorému bolo v minulosti povolené pripojenie k západnej sieti na obchodovanie s elektrickou energiou v malom rozsahu.

M. Vallo: Situácia na Ukrajine ma zasiahla, mesto vyčlenilo peniaze na POMOC Ukrajincom (VIDEO)
Kyjev je družobným mestom Bratislavy, pripomína bratislavský primátor Matúš Vallo. Pre Hospodárske noviny hovoril o finančnej pomoci Ukrajincom, ale aj o zmene parkovacej politiky v našom hlavnom meste či o rekonštrukcii Hlavnej stanice. Ukrajinu... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Znamená to veľa

Odpojenie od siete IPS/UPS, v ktorej dominuje Moskva, sa stalo politickým projektom.

„Znamená to veľa, pretože v prvom rade to bude akýsi posledný míľnik, pokiaľ ide o rozchod s našou sovietskou minulosťou," povedal generálny riaditeľ Naftogazu Jurij Vitrenko pre POLITICO v predvečer invázie. Keď bol Vitrenko ukrajinským ministrom energetiky, stanovil synchronizáciu ako strategickú prioritu krajiny, uzatvára politico.eu.

(Medzititulky red. HD.)

Ukrajinskí piloti si prišli do Poľska pre darované stíhačky. Vezmú si aj slovenské MIG-y?
Ukrajinský parlament na Twitteri uviedol, že Európa posiela na Ukrajinu 70 bojových lietadiel, informuje politico.com. Zatiaľ nie je jasné, ktoré krajiny lietadlá darujú, no šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell sa zaviazal... Čítať ďalej
01 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.