Košice sa pripravujú na príchod utečencov z Ukrajiny
01 | 03 | 2022 I Emanuel Orban

Televízia Košice prináša spravodajský príspevok o utečeneckej kríze Ukrajincov, ktorá zasiahla najmä regióny východného Slovenska. S ňou súvisia aj otázky zabezpečenia zvýšenej pozornosti bezpečnosti občanov a cudzincov, za čo zodpovedá predmetne príslušná mestská polícia.

O Košice nie je podľa primátora veľký záujem 

Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček konštatuje, že o trvalejšie ubytovanie tu nie je záujem: "My máme v tejto chvíli pripravených 500 postelí a do konca týždňa chceme pripraviť dalších 5000 s tým, že očakávame situácia sa nezlepší a cez naše mesto bude potrebovať pomoc 25 000 až 30 000 ľudí."  Primátor Polaček je súčasťou krízového štábu. O materiálnej a sociálnej pomoci sa bude bližšie rokovať na stredajšom mimoriadnom mestskom zastupiteľstve. 

Materiálna a sociálna pomoc

Námestníčka primátora Lucia Gurbáľová približuje bližšie význam pomoci:  "Preto sme na našej stránke Srdce v meste poskytli formulár, kde sa môžu všetky neziskové organizácie a občianske združenia prihlásiť, rovnako tak aj jednotlivci a dobrovoľníci, ktorí chcú pomôcť."

Dôležitou súčasťou sociálnej pomoci je začleniť deti do výchovno-vzdelávacieho procesu: "Rovnako sa tak pohrávame s myšlienkou, aby sme otvorili školské zariadenia pre rodičov s deťmi, aby tie deti v tých podmienkach, v ktorých sú teraz, mohli trošku eliminovať ten stres." konštatuje Lucia Gurbáľová

Spnomocnenec pre humanitárnu pomoc utečencom Roman Dohovič víta kroky vlády SR:  "Rodičom, ktorí budú mať možnosť a budú chcieť určite budeme musieť zabezpečiť aj nejakú prácu, na tom už zapracovala naša vláda, ktorá schválila zákon uľahčujúci postavenie utečenca..."

Galanta súcití s Ukrajinou
Regionálna televízia Krea odvysielala krátku reportáž dokumentujúcu materiálnu pomoc pre Ukrajinu, ktorú organizuje Mesto Galanta v spolupráci s občianskym združením Fire Medical. Akcia mala výnimočný ohlas v Trnavskom kraji. Zbierka pre... Čítať ďalej
01 | 03 | 2022 | Emanuel Orban