Humanitárna pomoc možná len cez Vyšné Nemecké
01 | 03 | 2022 I Emanuel Orban

Prezident Finančnej správy Jiří Žežulka deklaroval, že humanitárnu pomoc zo Slovenska na Ukrajinu je možné realizovať bez akýchkoľvek obmedzení len cez hraničný priechod Vyšné Nemecké. Potrebné náležitosti vzťahujúce sa k manuálu pomoci preberáme z online portálu denníka Pravda. 

Colná kontrola 

"V prípade humanitárnej pomoci pre Ukrajinu je pre potreby colnej kontroly zo strany ukrajinských colných orgánov potrebné spísať a mať k dispozícii súpis prepravovaného tovaru a nie je na to predpísaný formulár. V zozname je potrebné uviesť názov tovaru a počet kusov a vedieť, kde je ktorý tovar vo vozidle uložený. FS ubezpečuje, že nie je v ničom záujme kontrolu komplikovať." 

Humanitárna pomoc realizovaná právnickou osobou 

 "Pokiaľ humanitárnu pomoc poskytuje priamo právnická osoba, to znamená, že nejde o zbierku (napríklad stroje, dopravné prostriedky, alebo potraviny, či nápoje, ktoré daná spoločnosť vyrába), musí vývozca podať vývozné colné vyhlásenie. To môže byť podané na ktorejkoľvek vnútrozemskej pobočke colného úradu." 

Humanitárna pomoc realizovaná fyzickou osobou 

"Pri zbierkach vyvážaných fyzickými osobami stačí predbežné colné vyhlásenie o výstupe. Ak bude mať organizácia alebo fyzická osoba problémy s podaním colného vyhlásenia, môžu sa obrátiť na FS prostredníctvom call centra." 

Informatívny vzor pripravený Finančnou správou bude dostupný v slovenčine, angličtine a ukrajinčine. Dopravné prostriedky slúžiace na prepravu humanitárnej pomoci sú označené znakom Červeného kríža. 

Stav zásob potravín na Slovensku je dostatočný
Dnes (28.2.) sa uskutočnilo ďalšie rokovanie Krízového štábu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR). Informuje tlačová správa miniserstva. Rokovania sa opätovne zúčastnili zástupcovia Zväzu obchodu (ZO), Slovenskej aliancie... Čítať ďalej
28 | 02 | 2022 | Ivan Brožík