Zaujímavý až záhadný vedecký objav
01 | 03 | 2022 I Eka Balaskova

Medzinárodný tím vedcov v Tiranskom prielive objavil obrovský kus zeme. Ten je pozostatkom zosuvu pôdy spred 500 rokov.

Hrozí v tejto oblasti niečo podobné?

 

Takmer kilometer pod hladinou

Podľa portálu imeteo.sk vedci skúmali morské dno Tiranského prielivu Červeného mora v hĺbke 900 metrov. Objavili 3 metre širokú a 8 metrov hlbokú priepasť. Po ďalšom skúmaní dospeli k záveru, že v oblasti došlo k podmorskému zosuvu pôdy. Ten pred cca 500 rokmi pravdepodobne vyvolal cunami a tie následne zasiahli egyptské pobrežie.

Hrozí ďalší zosuv pôdy?

Podmorský geológ z University of Miami Sam Purkis k tomu povedal: „Okamžite som si uvedomil, že to, na čo sa pozeráme, bolo výsledkom nejakej geologickej sily, ktorá prerazila morské dno.“  Aj aktuálne sa pôda nachádza na okraji. Hrozí teda, že dôjde k ďalšiemu masívnemu podmorskému zosuvu. Ak by sa tak stalo, spustí sa extrémna cunami a tá by vážne ohrozila mestá na pobreží.

Piaty deň na ukrajinskej hranici - ako vyzeral?
Nový týždeň sa na hranici Slovenska a Ukrajiny začal rušne. Vo Vyšnom Nemeckom vzrástol počet tých, čo hranicu prešli a zmenila sa aj ich národnostná skladba. Nielen mamičky s deťmi Z Ukrajiny utekali aj študenti iných národností. Jeden z nich... Čítať ďalej
01 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

Tektonicky aktívne územie

Tento región pri Červenom mori pomerne často zaznamenáva zemetrasenia, tie však majú len zriedka za následok také obrovské vlny cunami. Podľa výskumníkov však stačia otrasy na "nesprávnom mieste" a to môže spôsobiť niečo podobné, ako pred poltisícročím, píše imeteo.sk.  Podľa tohto portálu "stredom dna Červeného mora prechádza priekopová dolina (trhlina vytvorená pôsobením zemskej kôry) a tu sa africká platňa vzďaľuje od arabskej platne. Vďaka tomu je región veľmi náchylný na zemetrasenia."