Charkov bombardovala zakázaná munícia
01 | 03 | 2022 I Ivan Brožík

Reuters: Charkov zasiahla kazetová munícia, myslia si experti - informuje TASR

Na druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov bolo v pondelok vypálených viacero kazetových bômb, uviedli dvaja experti na muníciu po preskúmaní záberov zverejnených na sociálnych sieťach. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters, ktorá geograficky lokalizovala dve videá zobrazujúce výbuchy a záblesky nad obytnou oblasťou v meste s takmer jeden a pol miliónom obyvateľov.

 "Zdá sa, že Charkov bol terčom viacerých útokov kazetovou muníciou," povedal Sam Dubberley z medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW).

 Bývalý dôstojník britskej armády a špecialista na biologické a chemické zbrane Hamish de Bretton-Gordon je tiež toho názoru, že v Charkove bola "s najväčšou pravdepodobnosťou" použitá kazetová munícia.

"Vyzerá to veľmi podobne ako kazetové bomby, ktoré som videl v Iraku a Sýrii," uviedol britský odborník pre Reuters. "Viaceré explózie pri dopade každej hlavice naznačujú použitie kazetovej munície," dodal.

Amorálne zbrane

Veľvyslanec Ukrajiny v Spojených štátoch obvinil v pondelok Rusko z útoku kazetovými a vákuovými bombami. Ide o zbrane, ktorých používanie dlhodobo odsudzujú viaceré medzinárodné organizácie, píše Reuters.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na otázku, či Rusko na Ukrajine používa kazetovú muníciu a vákuové bomby, povedal, že "je to nepochybne falošná správa". Ruské operácie sú podľa neho zamerané na vojenské ciele, nie na civilné.

Reuters pripomína, že Rusko a Ukrajina sa nepripojili k Dohovoru o kazetovej munícii z roku 2008, ktorý podpísalo 108 štátov. Zmluva zakazuje používanie a skladovanie tohto typu zbraní.

Posledná žijúca svedkyňa z obce Ležáky napísala Putinovi
Jarmila Doležalová (82), posledný žijúci obyvateľ českej obce Ležáky, ktorú 24. júna 1942 vypálilo nacistické gestapo, poslala ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi otvorený list, aby zastavil vojnu na Ukrajine. Informuje TA SR. "Prosím Vás,... Čítať ďalej
01 | 03 | 2022 | TASR/Ležáky

________________________

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.