Aktuálna situácia na Ukrajine k dnešnému ránu, nasledujúcich 24 hodín rozhodne o budúcnosti sveta
01 | 03 | 2022 I Rasťo Ekkert

Nasledujúcich 24 hodín bude rozhodujúcich pre načrtnutie budúcnosti sveta. Hovorí pre ukrajinskú agentúru Interfax Igor Ždanov, analytik Open Policy Foundation.Podľa môjho odhadu by sa kríza mala vyriešiť do 5-7 dní, ruský agresor už nebude mať dostatok prostriedkov na vedenie vojny a masívne straty ruských okupačných síl povedú k nemenej masovým demonštráciám proti Putinovej agresívnej politike.“

1. Blitzkrieg ruského agresora úplne zlyhal.

V piaty deň vojny nepriateľ nesplnil žiadnu zo svojich strategických úloh: hlavné mesto bolo úplne pod kontrolou ozbrojených síl a v Charkove, Sumách, Černihive, Chersone a Mykolajive dostali okupanti tvrdú odpoveď. . Žiadne z napadnutých regionálnych centier sa nedostalo pod kontrolu okupantov.

Podľa Generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny počas štyroch dní vojenskej agresie Ruska proti Ukrajine zahynulo približne 5 300 ruských vojakov. Ruská armáda stratila 29 lietadiel, 29 helikoptér, 191 tankov, 816 bojových obrnených vozidiel, 74 zbraní, jeden Buk SAM, 21 Hail a dve lode/člny. Ruský generálny štáb údaje o svojich stratách neposkytuje.

2. Operačná a taktická situácia na Ukrajine sa v porovnaní s predvčerom výrazne nezmenila , o osude vojny sa rozhodne v Kyjeve.

Operačnú pauzu, ktorá nastala 26. februára, využili nepriateľské aj naše jednotky na oddych, preskupenie a prilákanie záloh.27. februára sa ruský agresor pokúsil obnoviť svoje údery. Pri Kyjeve, v Buchu, však boli jeho čečenské kolóny porazené, na severe a pri Charkove bol nepriateľ odrazený a nepostúpil, len na juhu dosiahol čiastkové úspechy ohrozujúce prostredie skupiny ozbrojených síl Mariupol.

Najväčšie obavy vyvoláva najmä v Kyjeve aktivita nepriateľských DRG. Podľa The Times prišlo v januári na Ukrajinu 2000 až 4000 žoldnierov s rôznymi úlohami. 400 z nich (Wagnerovcov) má za úlohu zlikvidovať prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského a najvyššie vedenie štátu. Na ich streleckej listine je aj premiér, celý kabinet ministrov, starosta Kyjeva Vitalij Kličko a jeho brat Volodymyr – spolu 23 ľudí.

Chcel by som ešte raz zdôrazniť to, o čom som písal vo svojom predchádzajúcom liste – život právoplatne zvoleného vojensko-politického vedenia štátu treba za každých okolností zachrániť, pretože to neumožní väznenie kremeľských bábok na Ukrajine.

Medicínske centrum v Kyjeve volá o pomoc
ADONIS Medical Center Kyjev SÚRNE POTREBUJE LEKÁRSKE PRÍPRAVKY NA POMOC ZRANENÝM A ZRANENÝM! - preberáme správu zo zdroja interfax.com.ua. Bez redakčného zásahu: "Lieky potrebujeme a berieme od jednotlivcov a organizácií v akomkoľvek... Čítať ďalej
28 | 02 | 2022 | Ivan Brožík

3. Taktické zálohy ruského agresora sú takmer vyčerpané.

Svedčí o tom oslabenie síl okupačných síl, zapojenie jednotiek čečenského Rosguardu do vojny na Ukrajine a zúrivý tlak Kremľa na Lukašenka, aby zapojil bieloruské jednotky do bojov.

Naopak, Generálnemu štábu Ozbrojených síl Ukrajiny sa podarilo vypracovať zálohy do Kyjeva a výrazne posilniť jeho obranu nasadením hustého a viacúrovňového systému obrany hlavného mesta. Počas týchto dní došlo k výraznému posilneniu jednotiek teroristickej obrany a k vytvoreniu dvoch jednotiek cudzineckej légie, ku ktorej sa pridávajú cudzinci pripravení bojovať za Ukrajinu.

4. Ruské okupačné sily sú demoralizované.

Ruskí vojaci nemajú žiadnu motiváciu pre vojenskú akciu, väčšina radových sú branci, ktorí sú extrémne slabo vycvičení, nechcú bojovať. Napríklad v meste Koryukivka (Černihivská oblasť) miestni civilisti zastavili neozbrojených  vojakov.

5. Ukrajinskí občania, ozbrojené sily Ukrajiny prejavujú solidaritu, vlastenectvo a sú pripravené brániť Ukrajinu aj za cenu svojich životov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tak posmrtne udelil titul Hrdina Ukrajiny 25-ročnému Vitalijovi Skakunovi, ktorý za cenu vlastného života vyhodil do vzduchu most v Chersonskej oblasti. Legendárny ukrajinský pilot prezývaný „Duch Kyjeva“ zostrelil už 10 ruských lietadiel. Za 2 dni vstúpilo do armády dobrovoľne takmer 100 000 občanov, z toho polovicu záložníkov Síl územnej obrany OS Ukrajiny.

Podľa prieskumu sociologickej skupiny „Hodnotenie“ 70 % opýtaných verí, že Ukrajine sa podarí odraziť útok ruských okupantov. Úroveň viery v ozbrojené sily za posledný týždeň výrazne vzrástla. V žiadnom regióne neprevládajú pesimistické nálady. 91 % Ukrajincov podporuje kroky prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského.

EÚ spustí smernicu: Ukrajinci môžu zostať a pracovať v EÚ až tri roky
Európska únia sa pripravuje udeliť Ukrajincom, ktorí utečú pred vojnou, právo zostať a pracovať v EÚ až na tri roky, píše Guardian. Do EÚ doteraz vstúpilo najmenej 400 000 ukrajinských utečencov, uviedla komisárka EÚ pre vnútorné záležitosti Ylva... Čítať ďalej
28 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

6. Ruský diktátor Putin urobil ďalší krok k vyriešeniu tretej svetovej vojny.

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil presun „odstrašovacích síl“ do režimu špeciálnej bojovej služby, pričom uviedol „agresívne vyhlásenia“ lídrov NATO proti Rusku. Základom SNA, vybavených medzikontinentálnymi raketovými a leteckými systémami, sú strategické jadrové sily.

7. Ukrajinská podpora demokracií výrazne vzrástla.

Tu je len niekoľko príkladov. Len Spojené štáty americké poskytnú Ukrajine pomoc vo výške 600 miliónov dolárov, z čoho 350 miliónov dolárov bude na vojenské účely vrátane obrany, vojenského vzdelávania a výcviku. Európska únia bude financovať nákup a dodávku zbraní pre Ukrajinu, aby jej pomohla odraziť ruskú armádu; toto bude prvý takýto prípad v EÚ.

Nemecká spolková vláda, ktorá je už  týždne proti dodávkam zbraní Ukrajine, schválila v sobotu rozhodnutie poskytnúť ukrajinským ozbrojeným silám 1000 protitankových zbraní a 500 protilietadlových rakiet Stinger. Holandská vláda sa rozhodla poslať na Ukrajinu 200 podobných protilietadlových rakiet. Rumunskí predstavitelia sa rozhodli poskytnúť ukrajinskej armáde muníciu a vojenské vybavenie.

Zároveň nedôjde k všeobecnému odpojeniu Ruska od systému SWIFT , takáto sankcia sa bude vzťahovať len na niektoré banky, ktoré boli na čiernej listine ešte skôr. EÚ však uzavrela svoj vzdušný priestor pre ruské spoločnosti a zmrazila časť aktív ruskej centrálnej banky.

V dôsledku sankcií sa ruský rubeľ v rannom medzinárodnom obchode prepadol na historické maximum a stratil viac ako 30 % hodnoty dolára a eura.

8. Večer 28. februára sa začali ukrajinsko-ruské rozhovory.

Ukrajinská strana vstupuje do vyjednávacieho procesu s dobrými vyjednávacími pozíciami, ktoré si vydobyla krv a životy ukrajinských vojenských a civilných občanov. Zároveň existuje určitá skepsa ohľadom ich účinnosti a výsledkov. Áno, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol: „Poviem úprimne, ako vždy:  Ja veľmi neverím vo výsledok tohto stretnutia, ale nech to skúsia . Aby žiadny občan Ukrajiny nepochyboval, že  som sa ako prezident nepokúsil zastaviť vojnu, keď tu bola čo i len malá, ale predsa len šanca ." 

Čína sa vyjadrila v OSN
Čínsky veľvyslanec pri OSN Čang Ťün v pondelok na mimoriadnom zasadnutí Valného zhromaždenia (VZ) OSN v New Yorku povedal, že z novej studenej vojny medzi USA a Ruskom sa "nedá získať nič". TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Studená vojna sa... Čítať ďalej
28 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.