A lavína sa spustila...
01 | 03 | 2022 I TASR/Ivan Brožík

Kosovská vláda v utorok požiadala Severoatlantickú alianciu (NATO), aby urýchlila proces umožňujúci členstvo Kosova v NATO. TASR správu prevzala z agentúry AP. Správu prevzala TASR.

Kosovskí predstavitelia sa podľa AP obávajú zásahov Ruska, ktoré by Moskva mohla uskutočniť prostredníctvom svojho spojenca Srbska.

Známa formula

Minister obrany Kosova Armend Mehaj povedal, že po ruskej invázii na Ukrajinu je urýchlenie členstva Kosova v NATO "bezprostrednou potrebou na zaistenie bezpečnosti a stability v regióne i mimo neho".

A Balkán je zas v napätí

Kosovo sa pripojilo k Spojeným štátom, Európskej únii a ďalším svetovým mocnostiam, ktoré voči Rusku prijali prísne sankcie v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu, píše AP. Srbsko, ktoré je susednou krajinou Kosova, tak však neurobilo. Srbský prezident Aleksandar Vučič v piatok (25. februára) povedal, že jeho krajina sankcie voči Rusku nezavedie, napísala agentúra Reuters.

Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008. Veľká časť západných krajín nezávislosť aj uznala, avšak Srbsko a jeho spojenci Rusko a Čína tak odmietajú urobiť. Uznania sa Priština zatiaľ nedočkala ani od piatich členov EÚ – Slovenska, Španielska, Grécka, Cypru a Rumunska.

USA: Postup ruských jednotiek na Kyjev sa zastavil
Ruské jednotky majú problémy so zásobovaním vlastných vojakov potravinami a pohonnými látkami, uviedol v utorok vysokopostavený predstaviteľ amerického ministerstva obrany. TASR túto správu prevzala od agentúry DPA. Podľa predstaviteľa Pentagónu,... Čítať ďalej
01 | 03 | 2022 | TASR/Ivan Brožík

___________________

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.