Volodymyr Zelenskyj - stojíme pevne! (video)
28 | 02 | 2022 I Ivan Brožík

Stojíme pevne: znie stanovisko prezidenta Ukrajiny. Príhovor prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského k ukrajinskému ľudu (video). Redakcia HD preberá príhovor bez úpravy zo zdroja golos.com.ua.

"Stojíme pevne: príhovor prezidenta Ukrajiny  
Prajem vám zdravie, ukrajinskí hrdinovia!

Piaty deň totálnej vojny Ruska proti ľudu Ukrajiny. Stojíme pevne. Za tento čas sme zažili toľko, čo iné národy možno nezažili za posledné desaťročia. O tom, že Ukrajinci nie sú v niečom takí, sa nám hovorí už dlhšie. Niečo je zle. Desaťročia musia robiť takzvané „domáce úlohy“. Z tohto dôvodu sme si často nevšimli, čoho sme skutočne schopní. A teraz sa ukázali naplno. A je to inšpirujúce. Každý. Všetci.

V každom rozhovore s našimi partnermi počujem úprimnú úctu. Ukrajinci ukázali svetu, kto sme. A Rusko ukázalo, čím sa stalo. Len sa zamyslite: počas ruskej invázie – len za štyri dni – zomrelo v dôsledku ruského ostreľovania šestnásť ukrajinských detí. Šestnásť! Zranených je 45 detí.

Každý zločin, každé ostreľovanie, ktoré na nás okupanti spáchajú, nás a našich partnerov ešte viac spája. Rusko neverilo v takú solidárnu a silnú reakciu. Ukrajinci však tento príbeh zmenili. Európska únia sa rozhodla dodať nám zbrane. Sme vďační. Včera som hovoril s Ursulou von der Leyen, predsedníčkou Európskej komisie, o ďalších, ešte dôraznejších krokoch. Európania si uvedomujú, že naši vojaci bojujú za našu krajinu a následne aj za celú Európu. Za mier pre všetky európske krajiny, za životy detí, za rovnosť, za demokraciu. A to nám dáva plné právo urobiť nasledovné.  

Vyzývame Európsku úniu na okamžité pristúpenie Ukrajiny v rámci nového osobitného postupu. Sme vďační našim partnerom, že sú s nami. Ale naším cieľom je byť so všetkými Európanmi a hlavne, byť si rovní. Som si istý, že je to fér. Som si istý, že si to zaslúžime. Som si istý, že toto všetko je možné.

Včera som hovoril s prezidentmi Portugalska, Litvy, francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Za našu plodnú prácu som obzvlášť vďačný Andrzejovi Dudovi. Hovoril s premiérmi Belgicka, Španielska a predsedom vlády Spojeného kráľovstva Borisom Johnsonom. Podpora našej protivojnovej koalície je bezpodmienečná a bezprecedentná.

Európa uzavrela nebo pre všetky ruské lietadlá. Globálny biznis sa zrieka akýchkoľvek väzieb na ruské spoločnosti. Uvidíme, ako sa tento týždeň skončí pre ruskú menu – aký bude pád rubľa. Kým pokračuje táto zločinecká invázia na Ukrajinu, ruský štát trpí, ako keby vojna prešla ich územím. Prečo vám toto všetko? Ruské matky, ruské učiteľky, ruskí podnikatelia, proste obyčajní ľudia. Prečo?

Zahynulo už štyri a pol tisíca ruských vojakov. Prečo ste sem všetci prišli? Prečo proti nám idú kolóny vašich obrnených vozidiel? Z nášho Krymu. Z Jalty, Evpatorie, Sudaku, Simferopolu ... Toto nie sú názvy vojenských táborov pre tankistov. Ešte raz: zabitých štyri a pol tisíca ruských okupantov. Vyhoďte svoje vybavenie. A odísť. Neverte svojim veliteľom. Neverte svojim propagandistom. Len si zachráň svoje životy. Odísť.

Každú hodinu venujeme posilňovaniu nášho štátu. Každý, kto sa môže zapojiť do boja proti okupantom, tak musí urobiť. Preto padlo rozhodnutie – z morálneho hľadiska nie jednoduché, ale z hľadiska našej ochrany užitočné. Podľa stanného práva budú účastníci nepriateľských akcií - Ukrajinci so skutočnými bojovými skúsenosťami - prepustení z väzby a budú môcť kompenzovať svoju vinu v najhorúcejších miestach vojny. Stále sa rušia niektoré sankcie od niektorých ľudí, ktorí sú členmi protiteroristickej operácie. Teraz je kľúčová obrana.

Keď som išiel na predsedníctvo, povedal som, že každý z nás je prezident. Pretože za náš štát sme zodpovední všetci. Pre našu krásnu Ukrajinu. A teraz sa stalo, že každý z nás je bojovník. Bojovník je na svojom mieste. A verím, že každý z nás vyhrá.

Sláva Ukrajine!"

Odpoveď na diabolskú nezmyselnosť vojny
V stredu pôstom a modlitbou začneme prípravu na Veľkú noc. Kresťania sa počas 40 dní usilujú o vnútorné obrátenie a obnovu svojho života. Obracajú sa späť k Bohu a snažia sa odstrániť svoje nedostatky, ktoré stoja v ceste k Láske. Píše sa v maili,... Čítať ďalej
28 | 02 | 2022 | Ivan Brožík

___________________

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.