Putinovi bude 600 miliárd dolárov nanič! USA odrezali ruskú centrálnu banku od transakcií
28 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

V agresívnom kroku USA odrežú ruskú centrálnu banku od transakcií v amerických dolároch, informuje CNN.

USA podnikli v pondelok okamžité kroky, aby zakázali transakcie v amerických dolároch s ruskou centrálnou bankou a úplne zablokovali ruský fond priamych investícií, uviedli vysokopostavení predstavitelia administratívy, pričom sa zamerali na niektoré z najsilnejších prostriedkov Ruska na zmiernenie účinku sankcií.

Cieľom týchto krokov je zabrániť Rusku v prístupe k „fondu pre daždivé dni“, na ktorý sa podľa predstaviteľov Moskva spoliehala počas invázie na Ukrajinu. Namiesto použitia rezerv na tlmenie klesajúceho rubľa už Rusko nebude mať prístup k finančným prostriedkom, ktoré drží v amerických dolároch.

Rozsiahle nové sankcie prijaté s Nemeckom, Francúzskom, Spojeným kráľovstvom, Talianskom a Kanadou, Európskou úniou a ďalšími, prichádzajú v čase, keď je  už ruská ekonomika vo voľnom páde .

„Žiadna krajina nie je dôkazom sankcií,“ povedal predstaviteľ Bieleho domu. "Putinova vojnová truhlica s rezervami vo výške 630 miliárd dolárov má význam iba vtedy, ak ju môžete použiť na obranu jeho meny, konkrétne predajom týchto rezerv výmenou za nákup rubľa."

"Po dnešných akciách to už nebude možné a pevnosť Rusko bude odhalená ako mýtus." 

V telefonickom rozhovore s novinármi v pondelok ráno vysoký predstaviteľ americkej administratívy uviedol, že tento krok bol „vyvrcholením mesiacov plánovania a príprav v rámci našich príslušných vlád naprieč technickými, diplomatickými a politickými kanálmi, a to aj na najvyšších úrovniach“.

"Boli sme pripravení a to je to, čo nám umožnilo konať v priebehu niekoľkých dní, nie týždňov alebo mesiacov Putinovej eskalácie," uviedol predstaviteľ. „Našou stratégiou, zjednodušene povedané, je zabezpečiť, aby sa ruská ekonomika vrátila na začiatok, pokiaľ sa prezident Putin rozhodne pokračovať vo svojej invázii na Ukrajinu,“ povedal druhý vysoký predstaviteľ administratívy.

V snahe zmierniť dopad sankcií na spotrebiteľov energie v USA a Európe ministerstvo financií oslobodí väčšinu transakcií súvisiacich s energetikou zo sankcií, čo predstavuje významné obmedzenie sankcií.

Jeden predstaviteľ nazval prebiehajúce sankcie „začarovanou slučkou spätnej väzby, ktorá je spustená Putinom jeho vlastnými rozhodnutiami a urýchlená jeho vlastnou agresiou“. 

Sankcie tiež úplne blokujú ruský fond priamych investícií a jeho generálneho riaditeľa Kirilla Dmitrieva. Predstavitelia uviedli, že sú to „symboly hlboko zakorenenej ruskej korupcie a vplyvu, ktoré sa šíria po celom svete“. 

"Dnešné kroky predstavujú najvýznamnejšie kroky amerického ministerstva financií proti ekonomike tejto veľkosti a aktívam tejto veľkosti," uviedol ďalší predstaviteľ. "To, čo robí toto aktívum tiež významným, nie je len množstvo aktív alebo veľkosť krajiny, na ktorú sa zameriavame, ale aj rýchlosť, akou naši partneri a spojenci s nami spolupracovali pri realizácii tejto reakcie."

Na otázku o možných dodatočných sankciách voči Bielorusku, ktoré sa zdá byť pripravené zvýšiť svoju úlohu v ruskej invázii na Ukrajinu, predstaviteľ povedal, že USA „veľmi pozorne“ sledujú udalosti a že sankcie voči Bielorusku budú „naďalej stúpať oveľa vyššie“.

Volodymyr Zelenskyj - stojíme pevne! (video)
Stojíme pevne: znie stanovisko prezidenta Ukrajiny. Príhovor prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského k ukrajinskému ľudu (video). Redakcia HD preberá príhovor bez úpravy zo zdroja golos.com.ua. "Stojíme pevne: príhovor prezidenta Ukrajiny ... Čítať ďalej
28 | 02 | 2022 | Ivan Brožík