Stephen Collinson: Ako Zelenskyj zmenil reakciu Západu na Rusko
28 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Päť dní po ruskej brutálnej invázii na Ukrajinu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho odvážny národ už urobili viac pre transformáciu politiky Západu voči Rusku, než 30 rokov summitov po studenej vojne, prestavovania politiky a zúčtovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, konštatuje vo svojom komentári pre CNN žurnalista a analytik Stephen Collinson.

Zahanbil celý svet
Vzdor ukrajinského vodcu inšpiroval a zahanbil Spojené štáty a Európsku úniu, aby išli oveľa ďalej – a oveľa rýchlejšie – pri premene Ruska na vyvrheľský štát, než sa zdalo, že sú pripravené ísť. 
Prísľubom dodávok zbraní a streliva Zelenskému sa zdá, že Západ je čoraz viac zaťahovaný do možnej zástupnej vojny s Moskvou o Ukrajinu, aj keď nie je členom NATO.
Kroky, ktoré by boli pred pár dňami nemysliteľné
Po tom, čo minulý týždeň trval na tom, že sankcie budú odstupňované podľa rastúcej krivky na základe správania Ruska, Washington a jeho spojenci sa teraz poponáhľali osobne sankcionovať Putina a vykopli kľúčové ruské banky z životne dôležitej globálnej finančnej siete SWIFT . 
 
V najvýnimočnejšom posune sa Nemecko pod vedením nového kancelára Olafa Scholza zaviazalo prekročiť ciele NATO v oblasti výdavkov na obranu a prekonalo svoju zdržanlivosť posielať zbrane do vojnových oblastí prísľubom vyzbrojiť Ukrajincov bojujúcich proti ruským jednotkám. Nemecko tiež zastavilo plynovod Nord Stream 2, ktorý mal priviesť životne potrebný ruský plyn do západnej Európy. 
 
Okupanti sa nás boja
„Od pondelkového rána 28. februára ruská armáda znížila tempo ofenzívy vo všetkých smeroch a ukrajinská armáda úspešne odráža všetky útoky. Nepriateľ je podľa Generálneho štábu ozbrojených síl demoralizovaná a utrpela vážne straty.“ Píše... Čítať ďalej
28 | 02 | 2022 | Rasťo Ekkert
 
V ďalšom pozoruhodnom momente sa maďarský premiér Viktor Orbán, Putinov chránenec, postavil na stranu kolegov z Európskej únie proti Rusom. Ďalší autokrat, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý mal vrúcne vzťahy s Putinom, sa odvolal na dohovor z 30. rokov, ktorý by mohol skomplikovať ruské námorné operácie v Čiernom mori.
 
A Británia, po dlhom zatváraní očí pred bohatstvom oligarchov prepieraným cez luxusný majetok v Londýne, vyhlasuje slovami premiéra Borisa Johnsona: „V Spojenom kráľovstve nie je miesto pre špinavé peniaze.“ Dokonca aj bývalý prezident Donald Trump, ktorý minulý týždeň vyhlásil Putina za „génia“, keď sa invázia odohrávala, sa v sobotu cítil nútený oceniť statočnosť Zelenského. 
 
Hrdinstvo ukrajinského prezidenta sa dotklo aj ľudí na celom svete a spustilo množstvo menších gest podpory. Šéfovia Formuly 1 a európski futbaloví predstavitelia zbavili Rusko veľkolepých podujatí. Ruské baletné predstavenia boli vo Veľkej Británii zrušené. A niektoré štáty USA sťahujú z regálov vodku ruskej výroby.
Zelenského emocionálna príťažlivosť
Výrazné zosilnenie globálneho frontu proti Rusku cez víkend nasledovalo po čoraz horlivejších výzvach Zelenského o pomoc. Európski lídri informovali, že v telefonáte minulý týždeň povedal, že nevie, ako dlho on alebo jeho krajina vydržia.
 
Len málo ľudí z cudziny očakávalo, že Zelenskyj, bývalý komický herec, ktorý na frustráciu amerických predstaviteľov celé týždne ignoroval alebo bagatelizoval varovania USA o blížiacej sa invázii, sa premení na vodcu, ktorý bude zodpovedať tomuto momentu v histórii jeho krajiny. 
 
Hackeri napadli Kremeľ
„Ukrajinskí hackeri napadli v nedeľu webovú stránku Kremľa a uvoľnili celú jeho telefónnu základňu, uviedol poradca ministra vnútra Vadym Denysenko.“ Píše Interfax. https://www.hlavnydennik.sk/2022/02/28/nastupili-ruski-zoldnieri Zverejnili... Čítať ďalej
28 | 02 | 2022 | Rasťo Ekkert
 
Jeho odmietavý postoj sa zmenil niekoľko dní pred inváziou, keď čoraz viac srdcervúco žiadal o pomoc. Jeho skoršia zdržanlivosť mohla spôsobiť, že mnoho jeho krajanov nebolo pripravených na agóniu, ktorá sa mala rozvinúť.
Ašpirant na vstup do EÚ aj NATO
Napriek tomu za najextrémnejších okolností Zelenskyj ironicky ukazuje práve tie hodnoty – vrátane neochvejnej obrany demokracie –, ktoré by Ukrajinu kvalifikovali na členstvo v Európskej únii aj v NATO, čo je cesta, ktorú sa Putin snažil uzavrieť svojou inváziou. "Sú jednými z nás a chceme, aby vstúpili," povedala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v nedeľňajšom rozhovore pre Euronews s odkazom na Ukrajinu.
 
Zelenskyj nevytvára historickú legendu len pre seba, tým, že sa postavil tyranii spôsobom, ktorý ho stavia po boku známych disidentov studenej vojny, akými boli vodca poľskej Solidarity Lech Walesa a Imre Nagy, popravený vodca maďarského povstania v roku 1956 proti Varšavskej zmluve. 
 
Ponúka druh inšpiratívneho vedenia, ktorý často chýbal počas pandémie, ktorá ukázala, že niektorí lídri uprednostňujú svoje politické ciele nad verejným dobrom a odmietajú dodržiavať pravidlá verejného zdravia, ktoré uvalili na svojich ľudí. 
Potrebujem muníciu. Nie odvoz
Na rozdiel od bývalého afganského prezidenta Ašrafa Ghaního , ktorý utiekol z Kábulu, keď Taliban minulé leto dopadol na hlavné mesto, je Zelenskyj rozhodnutý zostať a bojovať – a možno aj zomrieť so svojím ľudom.
 
Stal sa najvzácnejším z vodcov – synonymom nálady a charakteru svojich ľudí v kľúčovom momente histórie a zároveň ich pobáda k ešte väčšiemu národnému úsiliu ako britský premiér Winston Churchill počas druhej svetovej vojny alebo George Washington počas a po americkej revolúcii.
 
V tom, čo sa už stalo ikonickým komentárom, Zelenskyj odmietol americké ponuky na odchod do bezpečia a podľa veľvyslanectva svojej krajiny v Británii povedal USA: "Boj je tu. Potrebujem muníciu. Nie odvoz."
 
V ďalšom uštipačnom odkaze v nedeľu ukrajinský prezident varoval zvyšok sveta, že hoci on a jeho krajina sú v palebnej línii, zvádza boj v mene celosvetovej demokracie a slobody. "Ukrajinci prejavili odvahu brániť svoju vlasť a zachrániť Európu a jej hodnoty pred ruským náporom," povedal.
"Toto nie je len ruská invázia na Ukrajinu. Toto je začiatok vojny proti Európe, proti európskym štruktúram, proti demokracii, proti základným ľudským právam, proti globálnemu právnemu poriadku, pravidlám a mierovému spolunažívaniu."
Alarmujúci zvrat v kríze
Zelenského komentáre prišli, keď ukrajinská kríza nabrala ešte znepokojivejší spád. Putin napádajúc lídrov NATO uviedol ruské odstrašujúce sily – vrátane jadrových zbraní – do najvyššej pohotovosti. Tento krok bol možno navrhnutý tak, aby vystrašil Západ, no zároveň zvýšil obavy z eskalácie na skutočne alarmujúce úrovne.
 
Najnovšie čísla ruských strát
Ruská armáda za štyri dni bojov na Ukrajine od 24. do 28. februára od 6.00 h ráno stratila 29 lietadiel, 29 vrtuľníkov, 3 bezpilotné lietadlá a 5 protivzdušnej obrany, uviedla námestníčka ministra obrany Anna Malvarová. Píše agentúra Interfax.... Čítať ďalej
28 | 02 | 2022 | Rasťo Ekkert
 
Putinova jadrová rétorika prišla, keď sa stával stále izolovanejším, jeho sily uviazli na cestách do Kyjeva a scény vyhorených konvojov naznačovali silu ukrajinského odporu.
 
Nikdy nebolo tak potrebné, aby Putin dostal nejaký druh diplomatického ústupku z krízy. Ani západní lídri, ani Ukrajinci však nevkladajú veľké nádeje do rozhovorov medzi predstaviteľmi Kyjeva a Moskvy na hraniciach s Bieloruskom, ktoré sú naplánované na pondelok .
A očakávaný pondelkový krach ruskej meny, rubľa, na pozadí medzinárodných sankcií by mohol ešte viac zvýšiť politický tlak na Putina a zhoršiť jeho nestabilnú náladu.
Naskytne sa chvíľa predtuchy
Ruská invázia na Ukrajinu je zo všetkého najviac výsledkom posadnutosti jedného muža pádom Sovietskeho zväzu, podobou sveta po studenej vojne a vnímanej neúcty k Rusku ako veľmoci. Ale ak Putin inicioval krízu, je to správanie Zelenského, ktoré poháňalo reakciu zvyšku sveta - často pomocou hitov sociálnych médií , vďaka ktorým sa ruská propagandistická mašinéria javí ako plochá.
 
Treba si však položiť otázku, či odpoveď neprichádza pre Ukrajinu príliš neskoro. Na satelitných snímkach sa v nedeľu na ceste do Kyjeva objavila tri míle dlhá ruská kolóna, čo ešte viac podporilo strach z možného útoku na hlavné mesto, ktorý by postavil civilistov do priamej palebnej línie a zvýšil už aj tak vysoký počet civilných obetí. 
 
Západní lídri tvrdia, že potrvá, kým sankcie začnú spôsobovať bolesť Putinovi, oligarchom, ktorí ho podporujú, a ruskému ľudu. Ale Ukrajine môžu ako nezávislému národu ostať dni, nie týždne.
 
Ruská kultúra je toxická, treba ju zakázať
Ukrajinskí kultúrni predstavitelia vyzývajú medzinárodných kolegov a partnerov, aby sa pripojili k podpisu kultúrnych sankcií proti Ruskej federácii. Píše ukrajinská agentúra Interfax. Politická propaganda „Vzhľadom na to, že Ruská federácia... Čítať ďalej
28 | 02 | 2022 | Rasťo Ekkert
 
Prežitie ukrajinského prezidenta naberá na dôležitosti aj pre zvyšok sveta. Ťažká drina, s ktorou sa ruské sily stretávajú, podčiarkuje ťažkosti, ktoré by Rusko malo pri podrobení okupovaného národa veľkosti Francúzska. 
 
Rozdelená Ukrajina a rozsiahle povstanie by boli oveľa efektívnejšie so Zelenským ako figúrkou. Jeho nový vplyv v globálnych metropolách a schopnosť mobilizovať politický zápal na zahraničných vodcov by mohli byť pre ukrajinskú vec neoceniteľné, a preto môže byť prípadný útek z Kyjeva nevyhnutný pre nádeje jeho krajiny na oslobodenie.
 
Zelenskyj a tisíce jeho spoluobčanov Ukrajincov však vedia, že možno žijú z vypožičaného času. Zdá sa, že Putin je zatlačený do kúta, a preto je pre neho o to naliehavejšie rýchlo a rozhodne ukončiť konflikt. Ruský vodca, ktorý neprávom ponižuje Zelenského a jeho krajanov ako nacistov, má záznamy o reakciách spálenej zeme, ktoré nevenujú veľkú pozornosť civilným stratám. 
 
Úplné zničenie čečenského hlavného mesta Groznyj zo strany Ruska v jeho neľútostnom úsilí rozdrviť separatistov môže v nadchádzajúcich dňoch pre Kyjev znamenať predzvesť.
    A doterajší mimoriadny úspech Zelenského z neho robí len cennejší cieľ pre Rusko. Moskva si možno myslí, že ak ho zajmú ​​alebo zabijú, ukrajinská morálka a odpor by sa mohli zrútiť. Dôkazy z posledných dní však robia z toho sporný predpoklad.
     
    Piaty deň ruskej invázie: Najdôležitejšie fakty
    Putin zmenil jadrový postoj Ruska k „neprijateľnej“ eskalácii, tvrdia USA. A rubeľ sa v pondelok zrúti v dôsledku globálnych sankcií, píše Guardian. Ruský prezident Vladimir Putin nariadil svojmu vojenskému veleniu uviesť sily jadrového... Čítať ďalej
    28 | 02 | 2022 | Diana Zaťková