Ruská kultúra je toxická, treba ju zakázať
28 | 02 | 2022 I Rasťo Ekkert

Ukrajinskí kultúrni predstavitelia vyzývajú medzinárodných kolegov a partnerov, aby sa pripojili k podpisu kultúrnych sankcií proti Ruskej federácii. Píše ukrajinská agentúra Interfax.

Politická propaganda

„Vzhľadom na to, že Ruská federácia porušuje medzinárodné zmluvy a verejné normy, požadujeme, aby po politických, ekonomických, športových a iných sankciách boli voči nej uvalené kultúrne sankcie a tým bola obmedzená jej kultúrna prítomnosť na medzinárodnom poli. V tejto de facto totalitnej krajine Kultúra plní služobnú funkciu a slúži ako politická propaganda,“ píše sa vo výzve ukrajinských kultúrnych činiteľov zverejnenej na stránke Ministerstva kultúry a informačnej politiky.“

Zrušiť všetky projekty

Najmä signatári dokumentu v mene Ukrajiny a partnerských krajín, ktoré podporujú humanizmus, mier a poriadok vo svete, požadujú: zrušiť všetky projekty, do ktorých je zapojené Rusko a projekty, ktoré majú financovanie ruského pôvodu; zakázať prácu ruských kultúrnych centier v blízkosti partnerských krajín; odstrániť ruských občanov z dozorných rád a aliancií a odmietnuť sponzorstvo a organizačnú podporu.

https://www.hlavnydennik.sk/2022/02/27/rusi-hovoria-o-stratach

Zakázať Ruské umenie

Vo vyhlásení sa tiež požaduje zrušenie účasti Ruska (keďže jeho účasť na Eurovízii už bola zrušená) na medzinárodných festivaloch, výstavách, fórach a umeleckých podujatiach, vrátane: výstav a veľtrhov súčasného umenia, vrátane Benátskeho bienále, Art Basel, Documenta ; Cannes, Berlín, Benátky a iné medzinárodné filmové festivaly; Salzburský festival, Avignonský festival, festival Arena di Verona a iné divadelné a hudobné podujatia; literárne podujatia vrátane Frankfurtského knižného veľtrhu, Londýnskeho knižného fóra.

Žiadne informácie

Okrem toho signatári požadujú: zabrániť informovaniu o ruskej kultúre v médiách, ako aj prestať spolupracovať s umelcami a umelcami, ktorí otvorene podporujú režim Vladimíra Putina, ako to už urobili Mníchovská filharmónia, Rotterdamská filharmónia, La Divadlo Scala, Kráľovská opera v Londýne a mnohé ďalšie kultúrne organizácie, ktoré prejavili solidaritu s Ukrajinou.

Ruská kultúra je toxická

"My, ľudia, ktorí pracujeme s kultúrou a umením, oceňujeme postoj niektorých ruských umelcov, ktorí otvorene odsúdili agresiu a vojenský zásah Ruskej federácie proti Ukrajine. Umenie bolo vždy v popredí humanistických hodnôt. Chápeme, že kultúra nemôže slúžiť propagandistické účely. a mala by byť zameraná na rozvoj kritického myslenia a hľadanie dialógu. Ruská federácia je agresor. Jej kultúra je toxická! Nebuďte spoluvinníci!" - uvádza sa vo vyhlásení.

https://www.hlavnydennik.sk/2022/02/27/zelensky-vysledku-stretnutia-s-ruskom-velmi-neveri