Rozhovory medzi Ukrajinou a Ruskom sa začali
28 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Rozhovory medzi Ukrajinou a Ruskom sa začali, potvrdili ministerstvá zahraničných vecí oboch krajín.

Ukrajina uviedla, že jej cieľom rozhovorov je „okamžité prímerie a stiahnutie ruských jednotiek“. V jeho delegácii je niekoľko vysokých predstaviteľov, nie však samotný prezident Volodymyr Zelenskij, informuje Guardian.

Kremeľ svoj cieľ na rokovaniach odmietol komentovať, no ruský vyjednávač Vladimir Medinskij povedal, že Rusko chce dosiahnuť dohodu, ktorá je v záujme oboch strán.

O čo presne ide na stretnutí medzi Ukrajinou a Ruskom?
Pódium je pripravené na stretnutie medzi Ruskom a Ukrajinou na ukrajinsko-bieloruských hraniciach neďaleko rieky Pripjať. Je to diplomatický prielom alebo politická vedľajšia show, kým Rusko pokračuje vo svojej ofenzíve na Ukrajine? Analyzuje... Čítať ďalej
28 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou na vysokej úrovni sa začali v pondelok, krátko po tom, čo kancelária ukrajinského prezidenta uviedla, že cieľom napadnutej krajiny pre diskusie je okamžité prímerie a stiahnutie ruských síl.

Kremeľ uviedol, že svoje oficiálne stanovisko neoznámi pred rokovaním s ukrajinskou delegáciou, keďže útok Moskvy vstúpil do piateho dňa.

"Navrhujem, aby sme počkali na rozhovory," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Nevyhlásil by som žiadne vyjednávacie pozície."

Moskva tiež zdvojnásobila svojich vojakov na Ukrajinu, keď uviedla, že západné dodávky zbraní do Kyjeva ukázali, že Rusko malo pravdu, keď sa pokúsilo demilitarizovať svojho suseda, uviedla agentúra Reuters.

Peskov obvinil EÚ z nepriateľského správania voči Rusku a povedal, že vyzbrojovanie Ukrajiny je „extrémne nebezpečný a destabilizujúci faktor“.

Hovorca novinárom bez poskytnutia dôkazov povedal, že mnohí Ukrajinci boli využívaní ako ľudské štíty pri niečom, čo ukrajinskí nacionalisti nazval zločinom.

Ruská a ukrajinská delegácia dorazila na bielorusko-ukrajinskú hranicu na prvé rokovanie odvtedy, čo prezident Vladimir Putin v stredu nariadil vojakom vtrhnúť na Ukrajinu.

Putinov poradca Vladimir Medinskij, ktorý cestoval do Bieloruska na rozhovory, uviedol, že ruskí predstavitelia „určite majú záujem dosiahnuť čo najskôr nejaké dohody“.

Ruský líder sa zaviazal „demilitarizovať“ a „denacifikovať“ Ukrajinu, keď spustil svoju ofenzívu a obvinil Kyjev z organizovania údajnej „genocídy“ rusky hovoriacich osôb na východnej Ukrajine.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že je skeptický k možnosti prelomu počas rozhovorov o vysokých stávkach.

Kremeľ medzitým podľa CNN odmietol v pondelok komentovať postup ruskej takzvanej „špeciálnej vojenskej operácie“ s odkazom na armádu .

„Nemyslím si, že teraz je čas zhrnúť výsledky [vojenskej] operácie, musíme počkať na dokončenie operácie,“ povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.