Referendum v Bielorusku neprebehlo vôbec hladko!
28 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Približne 800 ľudí bolo zatknutých, keď Bielorusko v referende hlasovalo za vzdanie sa nejadrového štatútu, ktoré zvyšuje stávky v čase, keď sa krajina stala miestom pre ruskú inváziu na Ukrajinu, uviedla v pondelok vláda.

Hlasovanie vyvolalo najväčšie protesty za posledné mesiace, keď tisíce ľudí vyšli do ulíc v Bielorusku, kde prezident Alexander Lukašenko zaviedol rozsiahly zásah proti nesúhlasu po tom, čo sporné voľby spochybnili jeho moc v roku 2020, informuje Guardian.

Hlasovanie za zmenu ústavy, ktoré podľa oficiálnych údajov prešlo so 65 %, by mohlo zaviesť jadrové zbrane na bieloruskej pôde po prvý raz, odkedy sa ich krajina vzdala po páde Sovietskeho zväzu, uviedla agentúra Reuters.

Prichádza to v čase, keď sa Lukašenko postavil za vojenský útok ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu po tom, čo predtým hral úlohu sprostredkovateľa medzi týmito dvoma susedmi.

„Napriek početným výzvam deštruktívnych telegramových kanálov na destabilizáciu situácie, ktoré šírili občania mimo krajiny, k masovým protestom nedošlo. Policajti sa zamerali na rýchlu reakciu a potláčanie provokácií,“ uviedlo ministerstvo vnútra.

Nová ústava tiež dáva právomoci zhromaždeniu vytvorenému Lukašenkom a obývanými straníckymi lojalistami, úradníkmi a provládnymi aktivistami a dáva prezidentovi doživotnú imunitu pred trestným stíhaním, ak odíde z funkcie.

Lukašenko v nedeľu vo volebnej miestnosti povedal, že by mohol požiadať Rusko o vrátenie jadrových zbraní Bielorusku.

„Ak (Západ) prenesiete jadrové zbrane do Poľska alebo Litvy, k našim hraniciam, potom sa obrátim na Putina, aby vrátil jadrové zbrane, ktoré som mu dal, bez akýchkoľvek podmienok,“ povedal Lukašenko.

Piaty deň ruskej invázie: Najdôležitejšie fakty
Putin zmenil jadrový postoj Ruska k „neprijateľnej“ eskalácii, tvrdia USA. A rubeľ sa v pondelok zrúti v dôsledku globálnych sankcií, píše Guardian. Ruský prezident Vladimir Putin nariadil svojmu vojenskému veleniu uviesť sily jadrového... Čítať ďalej
28 | 02 | 2022 | Diana Zaťková