Odpoveď na diabolskú nezmyselnosť vojny
28 | 02 | 2022 I Ivan Brožík

V stredu pôstom a modlitbou začneme prípravu na Veľkú noc. Kresťania sa počas 40 dní usilujú o vnútorné obrátenie a obnovu svojho života. Obracajú sa späť k Bohu a snažia sa odstrániť svoje nedostatky, ktoré stoja v ceste k Láske. Píše sa v maili, ktorý sme do redakcie dostali od Pápežskej nadácie ACN. Uverejňujeme ho celý bez redakčného zásahu.

"Počas pôstu veriaci venujú viac času duchovnému životu (napríklad aj prostredníctvom www.postnykalendar.sk). Pôst je tiež obdobím, kedy sa viac sústreďujeme na skutky lásky a milosrdenstva voči svojim blížnym.

Nikto z nás nečakal, že tento rok bude pôstne obdobie poznačené vojnovým konfliktom. Pre milióny našich bratov a sestier na Ukrajine sú uplynulé dni plné utrpenia a bolesti. Pre stotisícky znamenali útek do neznáma. Milióny rodín znášajú rozdelenie a obavy o svojich mužov. Ženy, deti a starí, ktorí zostali, sa ukryli pred útokmi.

Útechu im poskytujú práve duchovní. Nadácia ACN spolupracuje s vyše 6000 kňazmi, rehoľníkmi a rehoľníčkami po celej Ukrajine. Pomáhajú svojim blížnym nielen duchovným sprevádzaním, ale najmä veľmi prakticky. Boli pripravení vopred: prenajali prázdne budovy pre obyvateľov, ktorí museli utiecť z vojnových oblastí. Upravili bezpečné zóny vo svojich vlastných budovách. Prešli kurzami prvej pomoci. Zásobili sa potravinami, vodou a zdravotníckym materiálom.

Od prvého dňa útokov sa tak tisícky Ukrajincov ukrývali v suterénoch kostolov, kláštorov a fár. Tu sa spolu modlili za ukončenie vojny. Kňazi a rehoľníci boli od začiatku odhodlaní ostať so svojimi veriacimi: „Zostaneme a pomôžeme ľuďom prekonať túto situáciu,“ hovorí brat Vasiľ z juhovýchodnej Ukrajiny.

Pápež František nás už vopred pozýval k intenzívnej modlitbe a pôstu za mier vo svete. Nasledujme túto jeho výzvu: „Ježiš nás naučil, že na diabolskú nezmyselnosť násilia sa odpovedá Božími zbraňami: modlitbou a pôstom. Nech Kráľovná pokoja ochráni svet pred šialenstvom vojny.“

V pôste sme pozvaní konať skutky lásky voči svojim blížnym. Okamžitú a cielenú pomoc pre Ukrajinu môžete poslať cez: www.acnslovensko.sk

Pápežská nadácia ACN

OSN oznamuje počet civilných strát!
Od začiatku ruskej invázie minulý štvrtok zahynulo na Ukrajine najmenej 102 civilistov, pričom ďalších 304 bolo zranených, ale skutočný počet bude „podstatne vyšší“, uviedla v pondelok šéfka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová. Podľa... Čítať ďalej
28 | 02 | 2022 | Diana Zaťková