Odpojenie Ruska od SWIFT-u prinúti svet tlačiť viac dolárov
28 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Odpojenie ruských bánk od systému SWIFT povedie k obrovským dlhom, píše portál epravda.com.ua.

Centrálne banky tak budú musieť nájsť spôsob, ako naplniť globálny finančný systém peniazmi. Pre Bloomberg to povedal stratég Credit Suisse Group Zoltan Pozsar.

Rozhodnutie o vylúčení rôznych ruských veriteľov zo systému SWIFT by podľa neho mohlo viesť k oneskoreným platbám a obrovským prečerpaniam v medzinárodnom bankovom systéme, čo povzbudí regulátorov, aby obnovili operácie dodávania dolárov na trh.

Súčasné prebytočné rezervy a reverzné mechanizmy podľa Pozsara na tieto účely stačiť nebudú.

Protikrízový balík

V dôsledku toho môže najmä Federálny rezervný systém, ktorý sa pripravoval na začatie politiky kvantitatívneho posilňovania a zvyšovania diskontnej sadzby, v skutočnosti najskôr ohlásiť nový protikrízový balík.

Ako uvádza Bloombertg, podľa stratéga Credit Suisse Group by rozhodnutie vylúčiť rôznych ruských veriteľov zo systému SWIFT mohlo viesť k zmeškaným platbám. K tomu by sa pridalo aj obrovské prečerpanie v rámci medzinárodného bankového systému. To  by následne podnietilo menové orgány k obnoveniu každodenných operácií na zásobovanie trhu dolármi.

Pozsar zverejnil poznámku, v ktorej skúmal dôsledky rozhodnutia stiahnuť niektorých veriteľov zo SWIFT-u, ktorý umožňuje medzinárodné platby medzi inštitúciami v hodnote biliónov dolárov, pre peňažné trhy.

Rusko chcelo menšie NATO. Pravdepodobne ho bude mať väčšie!
Dvere sú otvorené! Podľa amerického ministerstva zahraničných vecí je postoj USA a NATO taký, že dvere Aliancie sú otvorené pre krajiny, ktoré sa snažia o vstup, informuje portál parstoday.com. Slobodná voľba Hovorca ministerstva zahraničných... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Prirovnanie k zlyhaniu Lehman Brothers

„Vylúčenie zo SWIFT-u povedie k zmeškaným platbám a obrovským prečerpaniam podobným tým z marca 2020,“ uviedol Pozsar a pokračoval: „Neschopnosť bánk uskutočňovať platby z dôvodu ich vylúčenia zo SWIFT-u je rovnaká ako neschopnosť banky Lehman uskutočňovať platby z dôvodu neochoty jej zúčtovacej banky posielať platby v jej mene. História sa neopakuje.“

Podľa Pozsara súčasné prebytočné rezervy a reverzné dohody o spätnom odkúpení nestačia a menové orgány budú musieť konať. Výsledkom toho je, že Federálny rezervný systém, ktorý pripravuje pôdu na to, aby začal zmenšovať svoju súvahu prostredníctvom takzvaného kvantitatívneho sprísňovania, by ju podľa Pozsara mohol v skutočnosti najskôr rozšíriť.

Ministri zahraničných vecí Európskej únie, ktorí zvýšili tlak na ruský finančný systém, podľa predstaviteľov oboznámených s rozhodnutím schválili zákaz všetkých transakcií s ruskou centrálnou bankou, informuje Bloomberg.

Ako pripomína epravda.com.ua, lídri Európskej komisie, Francúzska, Nemecka, Talianska, Británie, Kanady a Spojených štátov amerických oznámili nový silný súbor ekonomických sankcií, vrátane odpojenia od platobného systému SWIFT a zákazu predaja „zlatých pasov“ bohatým Rusom.

(Medzititulky red. HD.)

Strach zo smrti v Kyjeve: Krajiny, otvorte náruč pre utekajúcich Ukrajincov! (VIDEO)
Ruská invázia dohnala mnohých Ukrajincov k úteku. Dokonca aj susedné krajiny, ktoré inak akýchkoľvek migrantov odmietajú, teraz prejavujú ochotu pomôcť. Poľsko víta utečencov čokoládou, Maďarsko im sľubuje ochranu. OSN očakáva až 4 milióny... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.