Od marca prichádza k ďalšiemu ZDRAŽOVANIU!
28 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Vyššia inflácia a náklady na prevádzku však nútia zdvihnúť ceny aj Slovenskú poštu. Za bežné úkony si tak priplatíme aj o desiatky centov viac! Informuje portál Topky.

Náklady na život sú čoraz vyššie! Môže za to inflácia, ktorá zdvihla ceny plynu, elektriny, ale aj benzínu. Kým okolité štáty tlačia DPH nižšie, aby tak svojim občanom uľahčili život, Slovensko tak doteraz neurobilo. 

Vyššie prevádzkové náklady však donútili zdvihnúť ceny aj Slovenskú poštu. Nový cenník začne platiť už od utorka 1. marca.

„Ceny za poštové produkty a služby sa za ostatných cca 10 rokov menili pravidelne, a to v roku 2009, 2013, 2015, 2016. Naposledy boli upravené v lete roku 2019. Za posledné tri roky sa trhové podmienky poštových služieb zmenili hlavne nárastom minimálnej mzdy (s takmer 12 000 zamestnancami je Slovenská pošta, a.s., jeden z najväčších zamestnávateľov v krajine), vplyvom pandemickej situácie, akceleráciou zmeny biznis modelu (od listov k balíkom – eCommerce)," informovala vedúca odboru komunikácie a marketingu Slovenskej pošty Jana Lukáčová.

Kým podľa starého cenníka ľudia za list prvej triedy bez doporučenia do 50 gramov zaplatili 80 centrov, po novom to bude už jedno euro. V prípade rovnakej služby, ale druhej triedy sa cena zdvihla zo 65 centrov na 75 centrov. Naopak, doporučený list prvej triedy do 50 gramov stál posledné roky 1,7 eura, po novom to bude 2,1 eura. Avšak, ak by na poslanie doporučeného listu využili elektronické podania (tzv. eHárok), zaplatia po novom len 1,8 eura. V prípade doporučeného listu druhej triedy cez klasické papierové podanie to po novom bude 1,85 eura, v prípade elektronického podania bude táto služba stáť 1,55 eura.

V prípade úradnej zásielky, ktorá je do vlastných rúk a doporučená, je rozdiel medzi klasickým podaním a eHárkom až 40 centov (2,50/2,10 eura). Rapídne stúpnu aj ceny poistenia zásielky – kým poistený list 1. triedy do 30 eur do 50 gramov stál dlhé roky necelé 2 eurá, po novom to bude až 2,60 eura. V prípade eHárku to bude 2,30 eura. Poslanie balíka na adresu do 5 kilogramov bude po novom stáť 4.50 eura. Z pôvodných 3,90 tak pôjde o zdraženie o 60 centov. Cez eHárok však bude rovnaká služba stáť rovné 4 eurá. Nemení sa však cena za zriadenie dobierky na poslanej zásielke – tá ostáva na sume 1,3 eura za účet či 1,80 eura na adresu v prípade klasického papierového podania a 1,20 na účet či 1,70 eura na adresu v prípade eHárku.  

Výrazné rozdiely v cene klasického a elektronického podaja

"Od 1. marca bude aj výraznejší rozdiel v cene klasického a elektronického podaja. Pošta si uvedomuje, že jej elektronické služby nie sú vo verejnosti dostatočne známe, preto v tomto roku budeme intenzívne komunikovať možnosti využitia elektronických služieb Slovenskej pošty," dodala Lukáčová.

Elektronický podací hárok môžu vypísať prostredníctvom internetovej stránky pošty. Za tento eHárok môžu zaplatiť už priamo online alebo internetbankingom. "Stačí raz overiť identitu na pošte a ďalej už možno využívať služby ako splnomocnenie na preberanie zásielok, oznamovanie zásielok, predĺženie úložnej doby niektorých zásielok, zriadenie P.O. Boxu, preposielanie zásielok na inú adresu, elektronicky bez potreby návštevy pošty," ozrejmila Lukáčová. 

Kočner opäť pred súdom: K vražde Kuciaka pribudli ďalšie obvinenia
Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku sa opäť začína pojednávanie v kauze vraždy novinára Jana Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, informuje denník Pravda. Riešiť sa bude aj príprava vrážd prokurátorov. Pred súd sa opäť postavia... Čítať ďalej
28 | 02 | 2022 | Diana Zaťková