O čo presne ide na stretnutí medzi Ukrajinou a Ruskom?
28 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Pódium je pripravené na stretnutie medzi Ruskom a Ukrajinou na ukrajinsko-bieloruských hraniciach neďaleko rieky Pripjať. Je to diplomatický prielom alebo politická vedľajšia show, kým Rusko pokračuje vo svojej ofenzíve na Ukrajine? Analyzuje Nathan Hodge zo CNN v Moskve.

Ujasnime si, čo to nie je 

Stretnutie nie je summitom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Namiesto toho ide o stretnutie delegácií z oboch strán. Zelenského úrad uviedol, že bieloruský prezident Alexander Lukašenko v nedeľu zavolal ukrajinskému prezidentovi a ponúkol bezpečnostné záruky, pričom uviedol, že Lukašenko „prevzal zodpovednosť za zabezpečenie toho, že všetky lietadlá, helikoptéry a rakety umiestnené na bieloruskom území zostanú na zemi počas cesty aj stretnutia ukrajinskej delegácie."

Môže však Ukrajina prijať nejaké záruky od Lukašenka? Ide o toho istého vodcu, ktorého úrady  minulý rok prinútili zastaviť let Ryanairu nad bieloruským vzdušným priestorom, pričom tvrdili, že bol vyhlásený „bezpečnostný poplach“ a zatkli mladého bieloruského disidenta, čo vyvolalo medzinárodné pobúrenie.

V ukrajinskej delegácii na rozhovory chýba Zelenskyj
Ukrajina požaduje „okamžité prímerie“ a stiahnutie ruských síl, informuje CNN. Ukrajina v pondelok požiadala o „okamžité prímerie a stiahnutie ruských jednotiek“, keď delegácia krajiny dorazila na rozhovory s Ruskom na ukrajinsko-bieloruskej... Čítať ďalej
28 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Pondelkové stretnutie nasleduje po prívale vyhlásení z Kremľa, ktorý tvrdil, že ukrajinská strana už skôr kontrovala ruskému návrhu stretnúť sa v Bielorusku návrhom stretnúť sa vo Varšave a potom kontakt prerušila. Zelenského úrad odmietol tvrdenia, že odmietli rokovať.

Čo by sme mali očakávať od rozhovorov? 

Sám Zelenskyj v nedeľu vložil do stretnutia nízke očakávania a je lákavé predpokladať, že stretnutie na hranici prinesie len málo. Ale ponúka Putinovi aspoň nejaký potenciálny priestor na vystúpenie z vojny na Ukrajine, ak sa jeho jednotky budú naďalej stretávať s neúspechmi na bojisku proti ukrajinským silám.

Putinova ofenzíva je stále v začiatkoch. A celkom zlovestne vyzval Ramzan Kadyrov, prokremeľský vodca ruskej Čečenskej oblasti, aby Rusko svoju ofenzívu na Ukrajine rozšírilo.

Proti ruským žoldnierom nastupuje francúzska cudzinecká légia!
Po nástupe Vagnerovcov sú žoldnieri z francúzskej cudzineakej légie v plnej zbroji! Informácie nie sú ešte úplne špecifikované ale jasný postoj vojakov proklamovala tv Nexta na twitteri. V ukrajinskej metropole Kyjev operuje viac ako 400 ruských... Čítať ďalej
28 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.