NATO presúva zásahové jednotky do Rumunska a na Slovensko
28 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

V nadväznosti na rozhodnutie posilniť východné krídlo NATO oznámili prvé krajiny vyslanie jednotiek do Rumunska a na Slovensko, píše nemecký Stern.

Po rozhodnutí o posilnení východné krídlo NATO oznámili prvé štáty vyslanie jednotiek do Rumunska a na Slovensko. Francúzsko a Belgicko vyšlú do Rumunska jednotky bojovej skupiny NATO. Ministri zahraničných vecí EÚ rokovali aj o dodávkach vojenského vybavenia na Ukrajinu.

Ch. Lambrechtová: Nemecko po dohode umiestni na Slovensku rotu
Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová (SPD) oznámila, že v rámci posilnenia východného krídla NATO bude na Slovensku umiestnená rota. Nemecko zvažuje aj umiestnenie protilietadlových raketových systémov Patriot vo východnej Európe,... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Francúzsko a Belgicko posiela Rumunsku vojakov a výzbroj

Podľa náčelníka generálneho štábu francúzskych ozbrojených síl Thierryho Burkharda pošle Francúzsko do Rumunska 500 vojakov, obrnené vozidlá a bojové vybavenie. Podľa ministerky obrany Ludivine Dedonderovej Belgicko posiela do krajiny 300 vojakov, ktorí by mali doraziť ešte tento týždeň.

Francúzske a belgické jednotky sú súčasťou spoločnej operačnej skupiny Síl veľmi rýchlej reakcie NATO – Very Readiness Joint Task Force (VJTF). VJTF je zas súčasťou zásahovej jednotky Síl rýchlej reakcie – NATO Response Force (NRF).

Rusko chcelo menšie NATO. Pravdepodobne ho bude mať väčšie!
Dvere sú otvorené! Podľa amerického ministerstva zahraničných vecí je postoj USA a NATO taký, že dvere Aliancie sú otvorené pre krajiny, ktoré sa snažia o vstup, informuje portál parstoday.com. Slobodná voľba Hovorca ministerstva zahraničných... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Bojová skupina na Slovensku

Ako ďalej informuje nemecký Stern, podľa slovenského veľvyslanca pri NATO Petra Bátora bude na Slovensku dislokovaná ďalšia bojová skupina. Bude zodpovedať za raketový systém protivzdušnej obrany „Patriot" a bude v nej pôsobiť viac ako tisíc vojakov z Nemecka, Holandska, Českej republiky, Poľska, Slovinska a USA.

Stav vysokej pohotovosti

Členské štáty NATO sa na summite dohodli, že výrazne rozšíria svoju prítomnosť na východnom krídle s cieľom odstrašiť Rusko. Podľa generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga budú tisíce vojakov a viac ako sto stíhačiek NRF v 30 lokalitách v stave vysokej pohotovosti. Zásahové jednotky NRF majú k dispozícii celkovo približne 50 000 vojakov.

Munícia, palivo a urgentné zdravotnícke potreby

Ministri zahraničných vecí EÚ diskutovali aj o dodávkach vojenského vybavenia a paliva na Ukrajinu. Šéf zahraničných vecí EÚ Josep Borrell navrhol ministrom zahraničných vecí EÚ, aby ukrajinskej armáde poskytli muníciu a zásoby, ako napríklad palivo a urgentné zdravotnícke potreby.

Ukrajinci hľadajú útočisko v susedných štátoch. Ich počet môže narásť až na 4 milióny!
Vojna na Ukrajine môže znamenať, že milióny ľudí prídu o svoje domovy. Desaťtisíce utečencov sa snaží dostať do bezpečia, píše nemecký Stern. Ruská agresívna vojna na Ukrajine pravdepodobne pripraví o domov nespočetné množstvo ľudí a mnohých už... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Protitankové zbrane a rakety zem-vzduch z Nemecka

Podľa predstaviteľov EÚ už niekoľko krajín EÚ poslalo na Ukrajinu „značné“ dodávky zbraní. Nemecká vláda oznámila dodávku 1 000 protitankových zbraní a 500 rakiet zem-vzduch na Ukrajinu.

Na zasadnutí ministrov zahraničných vecí EÚ sa diskutovalo aj o ďalších finančných sankciách voči Rusku, ktoré oznámila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Okrem iného ide o vylúčenie viacerých ruských bánk z medzinárodného platobného systému Swift a sankcie voči ruskej centrálnej banke. Stretnutie ministrov zahraničných vecí pripravilo pôdu pre rýchle prijatie sankčných opatrení, uviedol podľa nemeckého Sternu Borrellov úrad.

(Medzititulky red. HD.)

Strach zo smrti v Kyjeve: Krajiny, otvorte náruč pre utekajúcich Ukrajincov! (VIDEO)
Ruská invázia dohnala mnohých Ukrajincov k úteku. Dokonca aj susedné krajiny, ktoré inak akýchkoľvek migrantov odmietajú, teraz prejavujú ochotu pomôcť. Poľsko víta utečencov čokoládou, Maďarsko im sľubuje ochranu. OSN očakáva až 4 milióny... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.