Kočner opäť pred súdom: K vražde Kuciaka pribudli ďalšie obvinenia
28 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku sa opäť začína pojednávanie v kauze vraždy novinára Jana Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, informuje denník Pravda. Riešiť sa bude aj príprava vrážd prokurátorov.

Pred súd sa opäť postavia možní objednávatelia: Marian Kočner a Alena Zsuzsová. Obaja sa však budú zodpovedať aj z príprav vrážd dnes troch prokurátorov – Maroša Žilinku, Daniela Lipšica a Petra Šufliarskeho.

Vražda, ktorá otriasla vládou

K vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej došlo 21. februára 2018. Do ulíc vyšli v celej krajine tisícky ľudí a vtedajšiu vládu Roberta Fica žiadali o vyvodenie zodpovednosti. Svojho postu sa vzdal minister vnútra Robert Kaliňák, premiér Fico a nakoniec aj policajný prezident Tibor Gašpar.

V septembri 2018 polícia zadržala Miroslava Marčeka, Tomáša Szabóa, Zoltána Andruskóa a Alenu Zsuzsovú. V marci 2019 k obžalovaným pribudol ako objednávateľ aj podnikateľ Marian Kočner. Súdne pojednávanie skončilo 3. septembra 2020 odsúdením Tomáša Szabóa a oslobodením Kočnera so Zsuzsovou.

Piaty deň ruskej invázie: Najdôležitejšie fakty
Putin zmenil jadrový postoj Ruska k „neprijateľnej“ eskalácii, tvrdia USA. A rubeľ sa v pondelok zrúti v dôsledku globálnych sankcií, píše Guardian. Ruský prezident Vladimir Putin nariadil svojmu vojenskému veleniu uviesť sily jadrového... Čítať ďalej
28 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

V rozpore s elementárnou logikou

Špecializovaný trestný súd rozhodol predčasne, nezistil celý skutkový stav, nevykonal všetky potrebné dôkazy a tie, ktoré vykonal hodnotil izolovane a v rozpore s elementárnou logikou. Z toho vlani v septembri vyplynul nesprávny oslobodzujúci rozsudok pre Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej, ktorý bol navyše nezrozumiteľne odôvodnený. Toto všetko skonštatoval v odvolacom konaní predseda trojčlenného senátu Najvyššieho súdu Peter Paluda.

„Ak by Špecializovaný trestný súd dôkazy chronologicky vyhodnotil, zrejme by nedospel k záveru zhodnému s tým, ktorý urobil,“ zdôvodnil Paluda rozhodnutie senátu, v ktorom spolu s ním zasadla aj Ivetta Macejková a Dana Wänkeová. „Prvostupňový súd hodnotil dôkazy nielen v rozpore s elementárnou logikou, ale dokonca do odôvodnenia zahrnul aj dôkazy nevykonané,“ zdôraznil Peter Paluda.

Obžaloba

Spolu s Kočnerom a Zsuzsovou je z pôvodnej skupiny obžalovaný aj Tomáš Szabó. Zoltán Andruskó a Miroslav Marček sa k skutkom priznali a boli preto vyčlenení na samostatné konanie.

Hackeri napadli Kremeľ
„Ukrajinskí hackeri napadli v nedeľu webovú stránku Kremľa a uvoľnili celú jeho telefónnu základňu, uviedol poradca ministra vnútra Vadym Denysenko.“ Píše Interfax. https://www.hlavnydennik.sk/2022/02/28/nastupili-ruski-zoldnieri Zverejnili... Čítať ďalej
28 | 02 | 2022 | Rasťo Ekkert

Do obžaloby v súvislosti s prípravou troch vrážd pribudli Dušan Kracina a Darko Dragič z Bosny a Hercegoviny. Informácie, že skupina okolo Kočnera a Zsuzsovej mala pripravovať aj likvidáciu dvoch prokurátorov a advokáta sa objavili už krátko po tom, čo na konci septembra 2018 polícia pri rozsiahlych akciách zadržala štyroch podozrivých z úkladnej vraždy novinára a jeho snúbenice.

Štvorici bolo vznesené obvinenie ešte koncom augusta 2019, Kočner bol do prípadu pridaný až v júni 2021, teda dva týždne po tom, čo Najvyšší súd zvrátil odslobodzujúci rozsudok v prípade vraždy novinára.

Okrem prípadu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej obsahuje obžaloba ďalšie tri body. Prvým je prípravy vraždy vtedy prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica, druhým príprava vraždy vtedajšieho prvého námestníka Generálnej prokuratúry Petra Šufliarskeho. Tretím je obstarávanie zbraní, ktoré mali byť na vraždy použité.

Ukrajina smeruje utečencov na Ubľu a Užhorod
Štátna pohraničná stráž Ukrajiny zverejnila zoznam odporúčaných kontrolných bodov na hraniciach s EÚ - informuje interfax.com.ua. Štátna pohraničná stráž Ukrajiny zverejnila zoznam odporúčaných kontrolných bodov s prihliadnutím na zaťaženie... Čítať ďalej
27 | 02 | 2022 | Ivan Brožík