Generálny prokurátor varuje: Služba v cudzom vojsku a účasť na bojovej činnosti sú TRESTNÉ!
28 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

V súvislosti s vojnovým ozbrojeným konfliktom medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou a výzvami na zapojenie sa do bojov na Ukrajine, Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka upozorňuje v svojom statuse na sociálnej sieti na dôležité veci.

"Služba v cudzom vojsku a účasť na bojovej činnosti organizovanej ozbrojenej skupiny sú trestné!" upozorňuje všetkých bojachtivých Žilinka.

“Služba v cudzom vojsku bez povolenia, ako aj aktívna alebo pasívna účasť na bojovej činnosti organizovanej ozbrojenej skupiny (t. z. zoskupenia osôb organizovaného obdobne ako armáda, ktoré však nie je regulárnou armádou príslušného štátu) počas vojny na území iného štátu sú za podmienok ustanovených v Trestnom zákone Slovenskej republiky trestné.” napísal Generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Zdroj:FB/MŽ

Ďalej približuje znenie zákona

§ 392 – Služba v cudzom vojsku

(1) Občan Slovenskej republiky, ktorý bez povolenia koná službu v cudzom vojsku, potrestá sa odňatím slobody na dva roky až osem rokov.

(2) Odňatím slobody na päť rokov až desať rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 počas vojnového stavu alebo vojny.

§ 419a

Účasť na bojovej činnosti organizovanej ozbrojenej skupiny na území iného štátu

(1) Kto sa počas vojny na území iného štátu aktívne podieľa na bojovej činnosti organizovanej ozbrojenej skupiny, potrestá sa odňatím slobody na dva roky až osem rokov.

(2) Rovnako ako v odseku 1 sa potrestá, kto

a) verejne podnecuje na spáchanie trestného činu uvedeného v odseku 1,

b) požiada iného, aby spáchal alebo mal účasť na spáchaní činu uvedeného v odseku 1,

c) poskytuje alebo prijíma znalosti metód alebo techník na výrobu alebo použitie výbušnín, strelných zbraní alebo iných zbraní, škodlivých látok alebo iných nebezpečných látok alebo iných špeciálnych metód alebo techník určených k vedeniu boja na účely spáchania činu uvedeného v odseku 1, alebo

d) poskytne finančné alebo iné prostriedky, služby, súčinnosť alebo vytvorí iné podmienky na účely spáchania trestného činu uvedeného v odseku 1.

Na účely skutkovej podstaty trestného činu účasti na bojovej činnosti organizovanej ozbrojenej skupiny na území iného štátu podľa § 419a Trestného zákona, sa v súlade s § 435 Trestného zákona pod „vojnou“ rozumie:

a) medzinárodný ozbrojený konflikt alebo

b) zdĺhavý ozbrojený konflikt na území štátu medzi vládnymi orgánmi a organizovanými ozbrojenými skupinami alebo medzi takýmito skupinami navzájom s výnimkou vnútorných nepokojov a napätí, ako sú vzbury, izolované a ojedinelé akty násilia alebo iné akty podobnej povahy.

Kočner opäť pred súdom: K vražde Kuciaka pribudli ďalšie obvinenia
Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku sa opäť začína pojednávanie v kauze vraždy novinára Jana Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, informuje denník Pravda. Riešiť sa bude aj príprava vrážd prokurátorov. Pred súd sa opäť postavia... Čítať ďalej
28 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

MEDZINÁRODNÁ LÉGIA, FOTO: POZEMNÉ SILY OZBROJENÝCH SÍL UKRAJINY

Pritom Ukrajina má už niekoľko tisíc žiadostí od cudzích štátnych príslušníkov, ktorí chcú vstúpiť do Medzinárodnej légie na obranu Ukrajiny pred Ruskom. Uviedla to námestníčka ministra obrany Anna Malyar na Facebooku.

„Prezident Zelenskij oznámil vytvorenie novej jednotky – Medzinárodnej légie," uviedla doslova.

Maďarsko nepovolí transport smrtonosných zbraní
Maďarská vláda v pondelok rozhodla, že nepovolí transport smrtonosných zbraní cez územie Maďarska, oznámil minister zahraničných vecí Péter Szijjártó prostredníctvom videozáznamu zverejneného na Facebooku. Šéf maďarskej diplomacie po prílete do... Čítať ďalej
28 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.