EÚ spustí smernicu: Ukrajinci môžu zostať a pracovať v EÚ až tri roky
28 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Európska únia sa pripravuje udeliť Ukrajincom, ktorí utečú pred vojnou, právo zostať a pracovať v EÚ až na tri roky, píše Guardian.

Do EÚ doteraz vstúpilo najmenej 400 000 ukrajinských utečencov, uviedla komisárka EÚ pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová po návšteve hraničného priechodu medzi Rumunskom a Ukrajinou . "Musíme sa pripraviť na milióny," dodala.

Ministri v nedeľu požiadali Johanssonovú, aby pripravila návrhy na spustenie smernice EÚ o dočasnej ochrane, ktorá bola vypracovaná po vojne na Balkáne v 90. rokoch, ale doteraz sa nikdy nepoužila.

Smernica, navrhnutá tak, aby riešila masové príchody vysídlených osôb do 27-členného bloku, poskytuje rovnakú úroveň ochrany vo všetkých štátoch EÚ vrátane povolenia na pobyt a prístupu k zamestnaniu a sociálnej starostlivosti.

Johanssonová vyjadrila nádej, že ministri vnútra EÚ sa do štvrtka dohodnú na systéme ochrany osôb utekajúcich z Ukrajiny.

Lavrov ruší cestu do OSN v Ženeve
Ruský minister zahraničných vecí zrušil cestu do OSN v Ženeve pre zákaz vzdušného priestoru EÚ, informuje CNN. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov zrušil svoju návštevu v Ženeve na zasadnutie Rady OSN pre ľudské práva pre zákaz... Čítať ďalej
28 | 02 | 2022 | Diana Zaťková