Bulharského ministra obrany odvolajú: Mal nesprávnu rétoriku
28 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Bulharský premiér Kiril Petkov odvoláva ministra obrany Stefana Janeva! Janev nechcel totiž opísať ruskú inváziu na Ukrajinu ako vojnu, informuje agentúra Reuters.

Petkov povedal, že centristická koaličná vláda sa stretne neskôr v pondelok, aby hlasovala o odvolaní Janeva, pričom navrhne aj nového ministra obrany. Petkov uviedol, že všetci koaliční partneri súhlasili s Janevovým odvolaním.

"Môj minister obrany nemôže použiť slovo operácia namiesto slova vojna. Nemôžete to nazvať operáciou, keď sú už zabité tisíce vojakov z jednej a druhej strany," uviedol Petkov v televíznom vyhlásení.

"Bulharským záujmom nie je skloniť hlavy... Keď vidíme niečo, s čím nesúhlasíme, niečo také samozrejmé, nemôžeme mlčať," povedal Petkov.

Vo svojom príspevku na Facebooku neskoro v nedeľu Janev napísal, že bol predmetom cieleného útoku, ktorého cieľom bolo nahradiť ho niekým, kto by bol otvorenejší prijímať rozhodnutia, ktoré slúžia cudzím záujmom, čo by mohlo ohroziť bezpečnosť Bulharska.

Petkov kritizoval Janevovo vyhlásenie, v ktorom uviedol, že ani jeden z jeho ministrov nemá právo na „vlastnú zahraničnú politiku, najmä na Facebooku“, ani veriť, že ich zotrvanie v úrade priamo súvisí so stabilitou vlády.

Petkov povedal, že Európska únia a Bulharsko, ktoré je členom NATO, nie sú nútené prijímať žiadne rozhodnutia zo strany svojich západných spojencov, zdôraznil však, že najväčšia záruka bezpečnosti čiernomorskej krajiny spočíva v jednotnom postoji k rovesníkom z Európskej únie.

V decembri bol Petkov nútený vysvetliť, že Bulharsko ešte nediskutovalo o rozmiestnení jednotiek NATO v krajine v reakcii na hromadenie ruských jednotiek na ukrajinských hraniciach po tom, čo Janev na Facebooku zverejnil, že si myslí, že takéto jednotky nie sú potrebné.

Bielorusko si riadne zavarilo!
Biely dom pozorne sleduje Bielorusko a je pripravený uvaliť ďalšie sankcie, informuje CNN. Biely dom pozorne sleduje kroky prijaté Bieloruskom a je pripravený uvaliť na krajinu ďalšie sankcie v súvislosti so správami, že bieloruské sily by sa... Čítať ďalej
28 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.