Bieloruský líder by mohol byť kľúčovým hráčom
28 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Bieloruský líder Alexander Lukašenko by mohol byť kľúčovým hráčom v rusko-ukrajinskom konflikte, píše CNN.

Bielorusko sa ukazuje ako kľúčový hráč, ktorého treba sledovať pri ruskej invázii na Ukrajinu. Ukrajinská spravodajská služba naznačuje, že Bielorusko prejavuje „pripravenosť možno sa priamo zúčastniť“ na ruskej invázii, „okrem toho, že umožňuje Rusom využívať ich územie, ako aj nechať ich prekročiť hranice“ na Ukrajinu, uviedol pre CNN predstaviteľ ukrajinskej vlády.

Bielorusko a Rusko majú úzke vojenské vzťahy a ruské jednotky boli nedávno nasadené v Bielorusku na rozsiahle vojenské cvičenia. Bieloruský prezident Alexander Lukašenko minulý týždeň povedal , že bieloruské jednotky by sa mohli pripojiť k invázii, „ak to bude nevyhnutné“.

Tu je to, čo by ste mali vedieť o Lukašenkovi , mužovi na čele tohto národa, ktorý leží medzi Ruskom a Poľskom

Prezidentom bol zvolený v prvých demokratických voľbách v Bielorusku v roku 1994 po páde Sovietskeho zväzu, vládne už viac ako štvrťstoročie. Nasledujúce voľby však boli poznačené obvineniami z taktiky silných zbraní a nezrovnalostí pri hlasovaní a vyhrali ich s až podozrivo veľkými rozdielmi.

Koniec roka 2020 bol poznamenaný mesiacmi protestov a násilia v celej krajine po sporných voľbách, keď poriadková polícia vystrelila varovné výstrely do vzduchu, použila omračujúce granáty a zatkla viac ako 200 ľudí, aby odradila desaťtisíce Bielorusov, ktorí v nedeľu pochodovali cez Minsk a požadovali, aby vodca kapituloval.

Odmietol obvinenia, že hlasovanie bolo zmanipulované, a povedal, že nemá v úmysle odstúpiť.

Posledný európsky diktátor 

Jeho železné zovretie v jeho krajine je čoraz silnejšie. Jeho vystupovanie na verejnosti je prísne kontrolované a vo všeobecnosti je obklopený podfarbenými krajanmi. Vo včerajšom referende si zabezpečil neobmedzenú moc.

Bielorusko si riadne zavarilo!
Biely dom pozorne sleduje Bielorusko a je pripravený uvaliť ďalšie sankcie, informuje CNN. Biely dom pozorne sleduje kroky prijaté Bieloruskom a je pripravený uvaliť na krajinu ďalšie sankcie v súvislosti so správami, že bieloruské sily by sa... Čítať ďalej
28 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.