Amnesty International: Ide o vojnový zločin!
28 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Amnesty International odsúdila hlásené ruské použitie kazetovej munície na Ukrajine a uviedla, že útok na predškolské zariadenie „môže predstavovať vojnový zločin“, informuje Guardian.

Charitatívna organizácia pre ľudské práva uviedla, že „220 mm raketa Uragan v piatok zhodila kazetovú muníciu na jasle a škôlku Sonecčko v meste Oktyrka v oblasti Sumy“. Dodala: "Útok môže predstavovať vojnový zločin."

Amnesty uviedla, že pri útoku zahynuli traja ľudia vrátane dieťaťa, zatiaľ čo ďalšie dieťa bolo zranené, informovali PA Media.

Kazetová munícia rozptyľuje alebo uvoľňuje menšiu muníciu alebo bomby na širokú oblasť, čím zvyšuje potenciál strát a škôd. Viac ako 100 krajín sa zaviazalo nikdy nepoužiť zbrane podľa Dohovoru o kazetovej munícii, ale ani Rusko , ani Ukrajina dohodu nepodpísali.

Agnes Callamard, generálna tajomníčka Amnesty International, povedala:

"Žalúdok sa obracia pri pohľade na nevyberaný útok na jasle a škôlku, kde civilisti hľadajú bezpečné útočisko. Jednoducho by sa to malo vyšetriť ako vojnový zločin. Keď sa táto ľudská tragédia odohráva na Ukrajine, každá osoba, ktorá spácha vojnové zločiny, by mala byť braná na individuálnu zodpovednosť pred Medzinárodným trestným súdom (ICC) alebo iným medzinárodným procesom trestného súdnictva na národnej alebo medzinárodnej úrovni. Je nevyhnutné, aby členské štáty OSN a ICC urýchlene zvážili, ako zabezpečiť včasné a efektívne zhromažďovanie a uchovávanie dôkazov o akýchkoľvek zločinoch podľa medzinárodného práva spáchaných na Ukrajine."

Human Rights Watch uviedla, že identifikovala aj príklady použitia kazetovej munície.

Zelenskyj žiada okamžité začlenenie Ukrajiny do EÚ
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v najnovšom videu vyhlásil, že žiada Európsku úniu o okamžité pristúpenie podľa nového osobitného postupu. Informovali o tom v pondelok agentúry AFP a Reuters. Zelenskyj zároveň uviedol, že doteraz bolo na... Čítať ďalej
28 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.