Abramovič sa snaží sprostredkovať mierové ukončenie vojny
28 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Majiteľ Chelsea Roman Abramovič sa snaží sprostredkovať mierové ukončenie vojny na Ukrajine, uviedol Guardian,

Rusko-izraelský miliardár sa po invázii síl Vladimira Putina na Ukrajinu dostal pod tlak, aby prehovoril, informovala agentúra PA Media. V britskom parlamente zazneli výzvy, aby ako hlavný oligarcha „s prepojením na ruský štát“ čelil sankciám.

Hovorca majiteľa Chelsea povedal: "Môžem potvrdiť, že Romana Abramoviča kontaktovala ukrajinská strana so žiadosťou o podporu pri dosiahnutí mierového riešenia a odvtedy sa snaží pomáhať. Vzhľadom na to, čo je v stávke, by sme vás chceli požiadať o pochopenie, prečo sme nekomentovali ani situáciu ako takú, ani jeho účasť."

Zapojenie pána Abramoviča nasledovalo po žiadosti ukrajinského filmového producenta Alexandra Rodnjanského. Neexistovali žiadne ďalšie podrobnosti o jeho úlohe, hoci sa uznalo, že jeho vplyv bol „obmedzený“.

"Môžem potvrdiť, že ukrajinská strana sa snažila nájsť v Rusku niekoho, kto by im bol ochotný pomôcť pri hľadaní mierového riešenia," uviedol Rodnyansky. 

Pridal:  "S Romanom Abramovičom sú prepojení cez židovskú komunitu a oslovili ho so žiadosťou o pomoc. Roman Abramovič sa odvtedy snaží mobilizovať podporu pre mierové riešenie. Hoci vplyv Romana Abramoviča je obmedzený, on je jediný, kto zareagoval a vzal to na seba, aby to skúsil. Či to bude mať vplyv alebo nie, neviem, ale sám som v kontakte so zamestnancami (ukrajinského prezidenta Volodymyra) Zelenského a viem, že sú vďační za jeho skutočné úsilie.

Abramovič odstúpil z vedenia Chelsea v sobotu večer a odovzdal správcovstvo správcom charitatívnej nadácie klubu zo západného Londýna.

OSN oznamuje počet civilných strát!
Od začiatku ruskej invázie minulý štvrtok zahynulo na Ukrajine najmenej 102 civilistov, pričom ďalších 304 bolo zranených, ale skutočný počet bude „podstatne vyšší“, uviedla v pondelok šéfka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová. Podľa... Čítať ďalej
28 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.