V nasledujúcich dňoch dôjde na Ukrajine k zintenzívneniu bojov
27 | 02 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

V nasledujúcich dňoch dôjde na Ukrajine podľa Ozbrojených síl (OS) SR k zintenzívneniu bojov, a tým aj k rozsiahlejším stratám medzi civilným obyvateľstvom. TASR o tom informoval hovorca OS SR Štefan Zemanovič s tým, že ruské ministerstvo obrany oznámilo v sobotu (26. 2.) rozšírenie vlastných operácii na území Ukrajiny "všetkými smermi".

V sobotu sa podľa slov Zemanoviča naďalej podarilo zadržiavať ruské vojská pri ukrajinských mestách Černigov, Sumy a Charkov. "Protivník tu nedosiahol takmer žiadne územné zisky a naopak utrpel väčšie straty," priblížil.

Najväčšie zisky ruské ozbrojené sily dosiahli podľa OS SR na juhu Ukrajiny smerom z Chersonu na Mykolajiv a z Melitopola na Mariupol. "Časť príslušníkov ozbrojených síl Ruskej federácie sa vzdala a rozšírila počty ruských zajatcov z minulých dní. Takisto boli zlikvidované výpady ruských vojsk do severovýchodnej časti Kyjeva," poznamenal hovorca OS SR.

Svedectvo Ukrajinky žijúcej na Slovensku
Videoportál denníka SME prináša výpoveď Ukrajinky žijúcej na Slovensku Svitlany Udubkovej o aktuálnej spoločenskopolitickej situácii v súvislosti s vojnovým konfliktom v krajine. Prvé pocity po vypuknutí vojnovej krízy Ukrajinka Svitlana... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Emanuel Orban

V Kyjeve prebiehala počas soboty eliminácia prieskumno-diverzných skupín či osôb pôsobiacich v prospech ruských ozbrojených síl bezpečnostnými zložkami, a to v súčinnosti s obyvateľmi mesta. "Zo severozápadného smeru pokračovali niekoľkodňové boje v blízkosti letiska Hostomeľ a ďalšie ukrajinské jednotky boli premiestnené na tento smer so zámerom zodolnenia obrany. Snahy ruskej armády o postup na tomto smere boli eliminované," skonštatoval Zemanovič.

Zaznamenaný bol postup ruských vojsk na mestá Berďansk a Melitopol. V mnohých mestách Ukrajiny boli počas uplynulého dňa a noci zaznamenané viaceré výbuchy balistických striel a striel s plochou dráhou letu. Ich primárnym cieľom boli podľa OS SR vojenské ciele či kritická infraštruktúra.

"Pri týchto útokoch boli zasiahnuté, tak ako aj v uplynulých dňoch, aj viaceré civilné ciele ako činžiaky, súkromne domy, zdravotnícke zariadenia, sirotinec a školské zariadenia," uviedol hovorca s tým, že pri vojnovom konflikte zomierajú aj deti. OS SR sa odvolávajú na ukrajinské zdroje, podľa ktorých k 26. februáru zahynulo päť detí a 33 ďalších bolo zranených.

Sobotné dialógy s Veronikou Remišovou a Petrom Pellegrinim
Vláda sa konečne na niečom zhodla! Ústrednou témou relácie bola aktuálna situácia súvisiaca s vládnou pomocou pre Ukrajinu, ktorá zažíva najväčšie silové napätie od čias druhej svetovej vojny. Dnešnými hosťami politickej diskusnej relácie Sobotné... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Emanuel Orban