Ukrajina smeruje utečencov na Ubľu a Užhorod
27 | 02 | 2022 I Ivan Brožík

Štátna pohraničná stráž Ukrajiny zverejnila zoznam odporúčaných kontrolných bodov na hraniciach s EÚ - informuje interfax.com.ua.

Štátna pohraničná stráž Ukrajiny zverejnila zoznam odporúčaných kontrolných bodov s prihliadnutím na zaťaženie hraničných bodov na hraniciach s EÚ.

Vzhľadom na nepriaznivú humanitárnu situáciu na Ukrajine, ako aj na značné hromadenie ľudí a dopravy na hraniciach s krajinami EÚ s cieľom čo najskôr prekročiť hranice, Kyjev dôrazne odporúča dodržiavať tieto kontrolné stanovištia:

Volyň: na hranici s Poľskom - "Yagodyn" (najdynamickejší pokles);

Ľvovská oblasť: na hranici s Poľskom - "Ustyluh", "Uhryniv", "Hrushiv", "Smilnytsia";

Zakarpatsko: na hraniciach so Slovenskom - "Maly Berezny", "Užhorod"; na hraniciach s Maďarskom - "Tisa", "Dzvinkove", "Kosino", "Lužhanka", "Vilok"; na hranici s Rumunskom - "Dyakove" (najmenej naložené), "Solotvino";

Bukovina: na hranici s Rumunskom - "Porubne"; na hraniciach s Moldavskom - "Mamaliga", "Sokyryany", "Kelmentsi", "Rososhany".

Doklady sú najdôležitejšie

Utečencom sa prízvukuje, aby mali doklad totožnosti vrátane detí a ich sprievodov, ako aj doklady preukazujúce príbuzenské vzťahy s maloletými, ktorí cestujú bez sprievodu aspoň jedného rodiča a iných príbuzných.

Kyjev tvrdí, že pohraničná stráž Ukrajiny a susedných cudzích krajín vynakladá maximálne úsilie na urýchlenie registrácie osôb opúšťajúcich Ukrajinu.

Svet sa po útoku Ruska zmenil
Svet sa po útoku Ruskej federácie voči Ukrajine zmenil. Nedôjde však k rozdeleniu na východ a západ, ale povedie to k izolácii Ruskej federácie, ak v nej naďalej bude pokračovať režim prezidenta Vladimira Putina. Pre TASR to zhodnotil politológ... Čítať ďalej
27 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR