TIETO  zbrane teraz Nemecko posiela na Ukrajinu, pridáva sa Holandsko a Estónsko (VIDEO)
27 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Ukrajina sa dlho márne usilovala získať nemecké vojenské vybavenie. Krátko po ruskej invázii nemecká vláda súhlasila s dodávkami zbraní. Aké vojenské vybavenie teraz Nemecko posiela na Ukrajinu - a čo tieto zbrane dokážu, informuje nemecký Focus.

Nemecko chce dodať zbrane zo zásob Bundeswehru na nepokojnú Ukrajinu. Nemecká vláda rozhodla o vyslaní 1 000 protitankových zbraní a 500 rakiet zem-vzduch „Stinger" zo zásob Bundeswehru.

Ukrajinci hľadajú útočisko v susedných štátoch. Ich počet môže narásť až na 4 milióny!
Vojna na Ukrajine môže znamenať, že milióny ľudí prídu o svoje domovy. Desaťtisíce utečencov sa snaží dostať do bezpečia, píše nemecký Stern. Ruská agresívna vojna na Ukrajine pravdepodobne pripraví o domov nespočetné množstvo ľudí a mnohých už... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Zbrane pre Ukrajinu aj z Holandska a Estónska

Okrem toho partneri NATO Holandsko a Estónsko dostali povolenie dodávať Ukrajine zbrane pochádzajúce z nemeckej výroby alebo zo zásob bývalej NDR. Až do zmeny kurzu nemecká vláda zásadne odmietala akýkoľvek vývoz smrtiacich zbraní na Ukrajinu, pretože ide o krízovú oblasť.

„Ruská invázia na Ukrajinu predstavuje zlomový bod. Ohrozuje to celé naše povojnové usporiadanie," vyhlásil nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz. „V tejto situácii je našou povinnosťou čo najlepšie podporiť Ukrajinu pri jej obrane pred inváziou armády Vladimíra Putina."

Na čo však slúži vojenské vybavenie, ktoré Nemecko teraz posiela na Ukrajinu?

Rusko chcelo menšie NATO. Pravdepodobne ho bude mať väčšie!
Dvere sú otvorené! Podľa amerického ministerstva zahraničných vecí je postoj USA a NATO taký, že dvere Aliancie sú otvorené pre krajiny, ktoré sa snažia o vstup, informuje portál parstoday.com. Slobodná voľba Hovorca ministerstva zahraničných... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Strely zem-vzduch „Stinger" sú určené na zasahovanie vzdialených cieľov

Rakety zem-vzduch „Stinger", ktoré sú dlhé približne 1,5 metra, sú infračerveno navádzané protilietadlové strely. Možno ich použiť na zostrelenie cieľov vo vzduchu až do vzdialenosti šiestich kilometrov.

„Panzerfaust 3“

Tisíc kusov „Panzerfaustu 3" je určených na vzdialenosť 300 až 400 metrov. S 13 kilogramami na jednotku vážia podstatne viac ako rakety Stinger. V závislosti od munície dokážu preraziť 70 centimetrov hrubý pancier alebo 24 centimetrov hrubý železobetón.

Ch. Lambrechtová: Nemecko po dohode umiestni na Slovensku rotu
Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová (SPD) oznámila, že v rámci posilnenia východného krídla NATO bude na Slovensku umiestnená rota. Nemecko zvažuje aj umiestnenie protilietadlových raketových systémov Patriot vo východnej Európe,... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Nemecké húfnice z Estónska

K raketám „Stinger" a „Panzerfäusten" pribudlo deväť húfnic z Estónska. Nemecká vláda povolila krajine vývoz delostreleckých diel zo starých zásob bývalej NDR, ktoré boli v 90-tych rokoch 20. storočia najprv dodané do Fínska a neskôr odovzdané Estónsku. Skutočnosť, že Nemecko musí súhlasiť s vývozom na Ukrajinu, je upravená v zmluve medzi Fínskom a Estónskom.

Ide o zbrane modelu D-30, ktoré boli vyvinuté v Sovietskom zväze v polovici 50-tych rokov. Húfnice, ktoré vážia viac ako tri tony a majú hlaveň dlhú takmer päť metrov, sa dajú použiť na ostreľovanie nepriateľských jednotiek alebo tankov na vzdialenosť až 15 kilometrov.

VIDEO TU Boje o Kyjev

Strach zo smrti v Kyjeve: Krajiny, otvorte náruč pre utekajúcich Ukrajincov! (VIDEO)
Ruská invázia dohnala mnohých Ukrajincov k úteku. Dokonca aj susedné krajiny, ktoré inak akýchkoľvek migrantov odmietajú, teraz prejavujú ochotu pomôcť. Poľsko víta utečencov čokoládou, Maďarsko im sľubuje ochranu. OSN očakáva až 4 milióny... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Ukrajina víta dodávky zbraní: „Pokračujte, kancelár Olaf Scholz"

Okrem toho Ukrajina dostane z Nemecka 14 obrnených vozidiel na osobnú ochranu, v prípade potreby aj na evakuáciu. Nedávno sa hovorilo aj o dodávke až 10 000 ton paliva na Ukrajinu cez Poľsko.

Ukrajinský prezident Volodymyr Selenskyj privítal rozhodnutie podporiť svoju krajinu vojenským vybavením. „Pokračujte v dobrej práci, kancelár Olaf Scholz," napísal na Twitteri.

Ukrajina požadovala dodávky zbraní už niekoľko mesiacov. Nemecká vláda ich zablokovala s odvolaním sa na prísne nemecké usmernenia pre vývoz zbraní a koaličnú dohodu. Podľa usmernení, ktoré vznikli pred viac ako 20 rokmi za červeno-zelenej vlády, sa do krízových oblastí nedodávajú žiadne zbrane, uzatvára nemecký Focus.

(Medzititulky red. HD.)

M. Vallo: Situácia na Ukrajine ma zasiahla, mesto vyčlenilo peniaze na POMOC Ukrajincom (VIDEO)
Kyjev je družobným mestom Bratislavy, pripomína bratislavský primátor Matúš Vallo. Pre Hospodárske noviny hovoril o finančnej pomoci Ukrajincom, ale aj o zmene parkovacej politiky v našom hlavnom meste či o rekonštrukcii Hlavnej stanice. Ukrajinu... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová